Всеки пети българин страда от психично заболяване

13708
Всеки пети българин страда от психично заболяване

Всеки пети българин страда от психично заболяване. Тези заболявания зачестяват и вече засягат около 20% от населението. Това каза националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова на заседание на здравната комисия в парламента. Комисията обсъжда състоянието и проблемите на психиатричната помощ в България.

"Повече от половината от психично болните българи не достигат до лечение", посочи проф. Миланова. Това се отразява върху цялото общество.

Трябва да има регистър на психично болните

Пред БНР проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, заяви, че трябва да има регистър на психично болните. Поводът за то...

"Продължава да е дискриминационно отношението на обществото към психично болните. Размерът на проблема психична заболеваемост се подценява както от политици, така и от професионалисти", заяви психиатърът. "Психичните болести са в основата на хроничната заболеваемост и на инвалидизация на населението", заключи проф. Миланова.

Болничната психиатрична помощ в България се състои от 12 държавни психиатрични болници, четири университетски клиники. Има 4600 болнични легла за психично болни, повече от половината, от които са в държавни болници.

Средната продължителност на болничния престой е около 25 дни. Използването на леглата е високо. Броят на психиатрите в болниците е 604, каза националният консултант.

Редактор: Десислава Ушатова

Д-р Пл. Ванев: Напрежението е голямо и хората изтрещяват

"В последно време психичното напрежение в страната е изключително високо и хората изтрещяват." Това заяви пред Информационна агенция КР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване