Възнагражденията в "Спешна помощ" са по-малки, казват протестиращите лекари

22185
Възнагражденията в "Спешна помощ" са по-малки, казват протестиращите лекари
Снимка: БГНЕС

Заплатите на „Спешна помощ” не са намалявани, но има разлика в бонусите и парите, получавани за извънреден труд. Това стана ясно в началото на днешния втори ден на протест на „Спешна помощ”.

Никой не ни беше предупредил, че ще има намаление на бонусите. А много от хората стоят тук заради извънредния труд, заради тези още 100 души, които трябва да има в „Спешна помощ”, казаха лекарите. Има и натиск да се прекратят протестите.

Спешната помощ отново тръгва на протест

Медиците от Спешна помощ отново излизат на протест. Издадена е заповед екипите да не влизат без охрана в рискови райони. От Национална...

На Нова година повишиха заплатите на санитарите, обаче в крайна сметка някой чиновник като реши да пипа Фонд „Работна заплата” и изведнъж накрая на месеца хората получават по-малко, каза професор Тодор Кантарджиев.

Междувременно в страната вече има големи проблеми с някои болници – например с най-голямата в Стара Загора. Дългове от близо 20 млн. лева има МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска болница) в града. Липсват елементарни консумативи – бинтове и спринцовки например.

Шефът на болницата професор доктор Петрана Чакърова посочи пред Нова телевизия, че проблемите са се натрупали при предишното ръководство. Тя даде три примера за сключени неизгодни договори – първият е договор, сключен за пране. Той е за 2,24 лева на килограм пране, а независима оценка е показала, че тази дейност може да се свърши за 50 стотинки на килограм. Вторият договор е за извозване на отпадъците, а третият – с фирма, извършваща транспорт за хемодиализа. Него го спряхме и наехме таксиметрова фирма, защото ни е по-евтино, заяви Чакърова.

Има ли хепатит А на морето?

Повече екипи работят в "Спешна помощ" в София, казва новият директор на звеното

Към момента мисля, че можем да сме спокойни, защото в днешния ден работят 16 санитарни автомобили с толкова медицински екипа, а в нощ...

Категорично не можем твърдо да говорим за някаква епидемия заради това, че някой се къпе в Черно море. Вирусът на хепатит А се разрежда в морето, освен това умира при излагане на силно слънце. Абсурдно е да се мисли, че вирусът може да мине през кожата, каза професор Тодор Кантарджиев.

Естествено, че ще се къпем в морето. Но след това ще се изкъпя и на душа, ще си измия и ръцете, когато отида да хапна нещо, каза професор Красимир Антонов. Антонов обаче подчерта, че 60% от заразите с хепатит А в Европа са регистрирани в България и Румъния.

Най-лесно се хваща дизентерия при консумация на мръсна вода, каза професор Кантарджиев. Но за хепатит А в морето се получи като с истерията с банките, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com