За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко реално са те?

3938
За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко реално са те?
Снимка: Getty Images/Guliver

За резервните легла за COVID-19 няма обучен персонал. Тогава колко реално са те? Това е въпросът, който остана в пространството след вчерашния редовен брифинг на Националния оперативен щаб - на 45-тия ден от извънредното положение.

Има и друго - оказа се, че София разполага само с около 1/3 от предварително обявените за столицата 1137 болнични легла за лечение на COVID-19. Месец след като бе съобщено, че страната е подготвена със 7400 легла за лечение на неусложнени случаи, както и близо 1400 интензивни, пише "24 часа".

Общинските болници са осигурили близо 3000 легла за болни от коронавирус

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обосо...

Тогава, доколко са реални и доколко са резервни леглата в цялата страна?

Леглата, които са осигурени с персонал в София, са около 400, заяви във вторник шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Останалите до 1137 били резервни, допълни той. Още от изказването му ще намерите в нашия блог.

В момента вече почти напълно бил изчерпан капацитетът на ВМА, запълват се и леглата за хора с коронавирус в “Пирогов” и “Александровска”, по думите на Мутафчийски.

"Активните легла", тоест тези, за които има персонал, в София са 433, уточни и директорът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев. На тях към момента били настанени 132-ма пациенти. Интензивните легла на столицата пък се оказаха 167, като са заети 22.

Генерал-майорът беше попитан за капацитета на столицата, защото в неделя обяви, че 50% от леглата в София са запълнени. А според първоначалните разчети - това не би трябвало да е така.

Пълна с грешки е частта за Пловдив в заповедта на МЗ за болници и легла в страната

Сериозни несъответствия съдържа заповедта на Министерството на здравеопазването за ресурса болници и легла във връзка с пандемията от C...

1137 легла са за неусложнени пациенти и 430 - интензивни според заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 27 март. Освен това запълването и готовността на здравната система в даден град да посрещне новите предполагаеми случаи е многократно изтъквана като една от причините за затягане или разхлаване на мерките.

От здравното министерство не са отговорили на въпроса на медията - до каква степен в страната има реални и резервни легла? Каква част от предварително обявените по разчети са "активни" или "комплектовани с персонал", както обяви вчера Мутафчийски. 

Какво показва репортерска проверка на изданието?

В Пловдив също има разделение на активни и резервни легла. Близо 800 легла за лечение на болни от COVID-19 бяха обявени за Пловдивска област в заповедта на Ананиев от 27 март. Свободните легла в момента са 432, като 79 от тях са интензивни. В болница има настанени 19 души, от които 4 на интензивно лечение. Другата половина от леглата в Пловдив са резервни, обясниха от областната управа. Според техните данни резервни, тоест без нужния обучен персонал за тях, са 425 обикновени легла и 96 интензивни.

В останалите градове регионалните здравни инспекции не признаха да имат разделение на активни и резервни легла.

Колко легла за болни от коронавирус са приготвени извън София?

Извън София, Плевен има осигурени 150 легла за заразени с коронавирус, показва проверка на в. "24 часа". Те са в болница "Георги Странс...

Максималният брой легла, на които може да се лекуват неусложнени пациенти с коронавирус, са 286 в пет болници.

Търновската болница е в готовност при нужда да приеме още 35 болни с коронавирус във вътрешните отделения, обясниха от местната инспекция.

"На практика това е цялата численост на вътрешните им отделения и до голяма степен са резервни, тъй като засега нямат доказани случаи и приемат пациенти с други страдания, но са създали организация и биха могли да приемат болни с COVID-19", уточни шефката на инспекцията д-р Евгения Недева.

“Към 28 април действащи са 30 инфекциозни легла в специализираните отделения - 20 в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и 10 в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Както и 10 интензивни легла в реанимацията на областната болница”, добави тя.

Със 109 легла за болни с коронавирус на неусложнени пациенти в 4 болници разполага област Кърджали. За интензивно лечение има предвидени общо 15 легла, обясниха от здравната инспекция, но без да уточнят колко са активни и колко резервни. В момента заразените с коронавирус в областта са само двама. Те са в кърджалийската болница. Единият е бил в интензивно отделение, но състоянието му се е подобрило и е прехвърлен в инфекциозно. Излекуван от COVID-19 е 71-годишният мъж, който е и с инфаркт. Той все още е в интензивното отделение и е на командно дишане, но заради усложненията след инфаркта.

Болниците вече няма да приемат повече пациенти, отколкото легла имат - освен ако е спешно

Болниците вече няма да могат да приемат повече пациенти, отколкото са леглата в съответното отделение. Това съобщава в. "24 часа". До ...

177 са леглата в Смолянска област за пациенти с COVID-19. 9 от тях са за болни, които се нуждаят от интензивно лечение и са в МБАЛ - Смолян. Останалите 168 легла са за пациенти в неусложнено състояние. Към момента в областта има регистрирани 33 случая на коронавирус. Трима от тях са починали, 13 са оздравели. 17 са активните случаи, от които 6 са в инфекциозното отделение на болницата в Смолян и двама са в болницата в Мадан.

В Златоград и Девин няма пациенти на лечение.Само една жена на 65 г. е интубирана и на интензивно легло. Реално е победила коронавируса, тъй като има отрицателен тест, но има проблем със сърцето.

За пациенти във Варна с неусложнено състояние са предвидени 284 легла в 4 болници, както и още 16 легла в болницата в Провадия. За интензивно лечение са предвидени 33 легла. Преди месец Варна обяви готовност да поема пациенти и в т. нар. полева болница, разположена временно в една от залите на Двореца на културата и спорта. Там бяха разположени 300 легла от военния резерв. Според областния управител Стоян Пасев при евентуална нужда и Военноморската болница ще има готовност за пациенти с COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване