Здравната реформа на Москов изглежда окончателно пропада

4483
Здравната реформа на Москов изглежда окончателно пропада
Снимка: БГНЕС

Здравната реформа на Петър Москов изглежда няма да тръгне скоро, ако въобще стане факт. Това става ясно от изказване на председателя на здравната комисия в парламента Дарина Дариткова.

"Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", обясни Дариткова пред Mediapool.

Ще има въпроси, за да се изяснява дали да ни пратят линейка

През този месец в Спешната помощ ще бъдат въведени протоколи с въпроси за определяне на спешността на всеки сигнал, подаден на телефон ...

Припомняме, че по план догодина разделението на основен и допълнителен здравен пакет трябваше да стане факт. Идеята беше в основния пакет да попадат тежките и социално значими заболявания, които изискват незабавен прием в болница, а в допълнителния – състояния, които позволяват планов прием в болница и съответно се формират листи на чакащите пациенти. В крайния вариант около 200 клинични пътеки попаднаха в основния пакет, 60 – и в основния, и в допълнителния, като лекарите трябваше да преценяват според тежестта на състоянието дали пациентът веднага да бъде приет в болница или да препоръча планов прием, който може да бъде отложен с до два месеца, а едва 3 клинични пътеки останаха изцяло в допълнителния пакет. Първият опит за това разделение не беше успешен, защото Конституционният съд го блокира началото на март заради нормативна неяснота - липсват критерии, по които се прави разделението на пакетите.

Междувременно депутатът от БСП Емил Райнов обяви, че е възможно т.нар. пръстов идентификатор в болниците да бъде премахнат - предстоели разговори по темата. Дори това да стане обаче, парите за въвеждането на системата няма да бъдат възстановени, коментира управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева, припомня "Дарик". От 1 ноември пръстовият идентификатор стана задължителен за приеманите в пациентите болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече заплаща дължимото на лечебните заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com