Здравният министър обвини управителя на НЗОК в лъжи

1264
Здравният министър обвини управителя на НЗОК в лъжи
Снимка: БГНЕС

През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос се превърна в политически скандал. Нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори за лечение на български граждани. Досега никой не ми е докладвал за такива проблеми. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира поредния скандал в НЗОК и писмото на ръководителя на Касата проф. Камен Плочев до Народното събрание с искане за още пари за НЗОК – за да се плащат задължения към чужди здравни каси за лечение на българи в чужбина.

Ананиев показа и докладна записка на сегашния ръководител на НЗОК Камен Плочев, която е основата за изготвяне на бюджета на НЗОК. Каквото е предложил проф. Плочев за бюджет 2018 година, това е заложено, увери здравният министър пред Нова телевизия. И подчерта, че няма и едно изречение, с което да се изразява тревога, че България няма да може да плаща дългове за лечение на български граждани в чужбина.

Скандалът в НЗОК - инспириран от човек с претенции да управлява държавата

"Директно мен никой не ме е заплашвал, мой приятел ми се обади, че с него е проведен разговор да ми предаде да се разделим с добро, защ...

Кирил Ананиев обясни и, че когато наближи падеж, се прави споразумение за разсрочено плащане и в момента това е ходът на действие на България. За тази година е предвидено да се платят 70 млн. лева, а дължим 270-280 млн. лева. Миналата година, като имахме преизпълнение на бюджета на НЗОК, платихме авансово 2 млн. лева на германската здравна каса, която е един от най-големите ни кредитори, уточни министърът.

Оставка или не?

Нямам законови основания да освободя проф. Плочев, но мога да му поискам оставката, стана ясно от думите на здравния министър, който обвини Плочев в изричане на лъжи – например, че са се срещали само веднъж, откакто Ананиев е станал министър. Кирил Ананиев каза и, че Плочев му заявил, че писмото до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК било с фалшифициран негов подпис, но по-късно се разбрало, че директорът на НЗОК всъщност е подписал документа. Освен това, по думите на Ананиев, Плочев е свикал съвет на директорите на НЗОК, за да може да направи и подпише писмото, а след това "обижда собствения си персонал, като казва, че писмото му било дадено за подпис и той подписал", без да чете.

Здравният министър разказа и, че в писмо до здравното министерство Плочев поискал 18 млн. лева по протоколи за лечение на български граждани в чужбина, а в писмото до парламента иска допълнителна субсидия за бюджета на НЗОК, но това е актуализация на бюджета и е нарушение на конституцията заради нарушена процедура, по думите на министъра.

Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев. Причината е, че Плочев не е съгласувал ...

Говорих с представители на всички политически сили за поведението на Камен Плочев. Никога не бих заплашвал друг човек, не ми е в характера. Ако друг човек го е заплашвал, достойно беше г-н Плочев да спомене името. Според мен сам се забърка в тази история, тъй като не познава и процедурите, смята Ананиев.

За финал здравният министър каза и, че случилото се не пречи на нещата, които заедно с Плочев поели към ангажимент за здравеопазването и даде за пример предстоящия Национален рамков договор, който бил толкова добър, колкото не било виждано скоро. Предвидили сме увеличение на стойността на 143 клинични пътеки, които най-вече се прилагат от общински и областни болници - така тези болници ще бъдат подсилени. Дали сме възможност в 14 клинични пътеки да се изпълняват медицински дейности от по-висок клас, ако не отговаря условието за персонал. Ще има увеличение с 1,5 млн. лева на финансирането на болници в трудно достъпни райони, изброи министърът. Ананиев призна и, че здравеопазването "категорично" не се е подобрило, защото здравният модел, който сега функционира, действа твърде дълго време и вече са намерени пробойните да се източва НЗОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com