Здравният министър с нова порция обещания към студентите по медицина заради болница "Лозенец"

2498
Здравният министър с нова порция обещания към студентите по медицина заради болница "Лозенец"
Снимка: БГНЕС

С редица успокоения и уверения премина вчерашната среща на здравния министър Кирил Ананиев с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и студентите от Медицинския факултет, на която беше дискутирано бъдещето на Правителствена болница (болница "Лозенец").

Според Ананиев няма да има проблем както с акредитацията на факултета, така и с дипломите на студентите. Бившата Правителствена е тяхна учебна база сега, а акредитацията на факултета е подновена през юли и ще е в сила още 6 години, пише в. "24 часа".

Казусът "Правителствена болница"*

Казусът "Правителствена болница" и превръщането и в детска клиника бързо се превърна в причина за тревога в Медицинския факултет (МФ) н...

Решението, до което стигат бъдещите лекари и министърът след вчерашния си разговор, е те да изпратят писмено в Министерството на здравеопазването всички въпроси, които имат по казуса. Това щяло да е гаранция за отговорността на министерството, ако нещо не се случи както се обяснява сега.

Срещите между здравния министър и студентите ще продължат. Идеята е заедно да обсъждат всяка промяна, до която ще доведе преструктурирането на болница "Лозенец" в многопрофилно детско лечебно заведение. Заедно ще решат и къде да бъдат базите им за обучение.

С лекарите, работещи в "Лозенец" сега, щели да се проведат индивидуални разговори, след което към тях ще бъдат отправени конкретни предложения, така че да удовлетворят в най-висока степен изискванията им. "Разбира се, крайното решение е тяхно, но ние ще създадем условия да работят в клиники, които да им доставят същите условия и качество за извършване на тяхната дейност", обясни здравният министър.

"В преходния етап, когато изграждаме новата детска болница, т. нар. Първо отделение в болница "Лозенец" ще остане да функционира, тъй като имаме ангажименти към определени институции, които трябва да бъдат обслужвани", изясни още министърът. Когато се реализира напълно проектът за комплексната болница обаче, вероятно друго лечебно заведение ще поеме тази грижа. Ананиев засега се въздържа да посочи кое.

Ананиев обещава, че Медицинският факултет няма да си отиде заради Правителствена болница

"Болница "Лозенец" (бел. ред. - известна и като Правителствена болница) като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лече...

Шест месеца са предвидени за анализ на състоянието на болница "Лозенец", а преструктурирането ѝ в детска по думите на министъра ще отнеме "колкото е необходимо". Ще се строи и ново крило. Ананиев обеща новата многопрофилна детска болница да не е търговско дружество, а да е на държавна издръжка - по чл. 5 от Закона за лечебните заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com