Здравните работници: Днес протест-утре стачка

4966
Здравните работници: Днес протест-утре стачка
Снимка: БГНЕС

"Днес протест-утре стачка" - това пишеше на един от плакатите на протеста на специалистите по здравни грижи в София. 

Площад „Независимост” се изпълни с хората в бели престилки от цялата страна, които излязоха на протест за достойни заплати на връх Международния ден на сестринството – 12 май.

Специалистите по здравни грижи излизат на протест за достойни заплати

Над 3 000 специалисти по здравни грижи излизат на протест за достойни заплати на връх Международния ден на сестринството – 12 май...

"Искаме реформа, но не на парче", "Няма качествени здравни грижи без професионалисти", "Искаме стабилност на здравеопазването и сигурност за гражданите", гласяха още част от плакатите, които носеха те днес.

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г. На протеста бе прочетена декларация, която е адресирана до председателя на Здравната комисия в 44-то Народно събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването.

Сред специалисти по здравни грижи са медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти.

"Не искаме да се стига до стачки, ние искаме да се грижим за пациентите. Нашето призвание и работата ни е това, но в крайна сметка искаме да кажем на обществото, че повече така не можем да работим. Ние работим на 2 и на 3 места, по този начин ние поддържаме системата. Нашата средна възраст все повече нараства. Средната ни възраст е около 53 години. 20% от работещите в системата са пенсионери, още 20% предстои да се пенсионират през 2022 г. Това означава, че в рамките на по-малко от 10 години България ще има 60% от тези, които в момента работят. Ако нас ни няма, обаче, няма кой да се грижи за пациентите. На практика няма да има здравеопазване. Ние сме елемент от националната сигурност и затова трябва да ни чуят и да има политическо съгласие, за да може тези проблеми да се решат", каза Петя Недкова, която е председател на Национален съвет по качество към Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя посочи, че на протеста днес има над 3000 човека от цялата страна. 

Без медицински сестри няма здравеопазване

"Излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване