Здравните власти обмислят нов план за действие при скок на болните от COVID-19

2532
Здравните власти обмислят нов план за действие при скок на болните от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Много големи обекти в страната ще бъдат затваряни при над 9000 души с COVID-19 в болнични заведения. Това заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана на МЗ за действия при нова вълна на коронавирус, по БНР.

Припомняме, че през късната есен и началото на зимата на 2020 година, в края на ноември пикът на влезлите в болница с диагноза COVID-19 беше 7224 души! През пролетта на 2021 година, при третата вълна вече успяхме да стигнем до 10 521 души, преди да започне спад - ВИЖТЕ АКТУАЛНИЯТ КЪМ ДНЕШНА ДАТА СЕДМИЧЕН ОБЗОР!

Сега в плана на здравните власти е разписано какво се прави при под 100 положителни проби на 100 000 население за 14 дни (към 05.07.21 г. показателят е 14.44), при 100-200 на 100 000, между 200 и 500 на 100 000 изследвани, над 500 положителни на 100 000 души население, уточни тя. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката, но не затваряне на градове, улици, махали и т.н. Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда, заяви проф. Кожухарова.

Проф. Мира Кожухарова: В края на лятото ни очаква нова вълна на COVID-19

Доказването на случаите на Делта варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка. Това коментира епидемиологът ...

В първите две нива на заразяване болничните легла във вътрешните отделения би трябвало да стигнат. Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, обясни проф. Кожухарова. Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим. „При широко разпространение на Делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна още епидемиологът.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още проф. Кожухарова. Ако имаме 50% ваксинирани и 30% преболедували няма да се налага да се предприемат мерки, смята експертът.

По-късно д-р Стойчо Кацаров уточни, че на 8 юли, от 10:00 часа в здравното министерство планът ще бъде представен с подробности. Той е базиран на методиката на ЕК за определяне на различни цветови зони при разпространението на COVID-19. При влизане в даден цвят - жълт, червен, тъмночервен, всеки ще знае какво следва като мерки, включително и в икономическия живот, поясни Кацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com