2370°C – най-високата температура в историята на Земята, регистрирана от учените

17573
2370°C – най-високата температура в историята на Земята, регистрирана от учените
Снимка: iStock

В резултат на падане на метеорит в Земята скалите са се нагрели до 2370°C. Това се е случило преди около 36 милиона години на територията на днешна Канада – на полуостров Лабрадор. Взривът образувал ударен кратер с диаметър 28 км. Сега в него се намира езерото Мистастин.

Още през 2011 г. учените открили на дъното на кратера парче стъкло с естествен произход, в което били „запечатани“ малки зърна циркон. Това е много твърд и древен минерал, широко използван в бижутерията. По-късният анализ на скалата показал, че зърната са се образували при температура от 2370°C. Това е рекордно висока температура в историята на Земята, която е било възможно да се запише. Първото изследване било публикувано през 2017 г., но тогава много учени имали съмнения - цирконовите зърна били твърде малки, за да се считат за солидно доказателство.

На 15 април 2022 г. се появи нова научна публикация, потвърждаваща този рекорд. На учените от Университета на Западен Онтарио (Канада) са били необходими 11 години, за да намерят и анализират още четири зърна циркон на дъното на кратера Мистастин. Сега вече данните се оказали достатъчно. Изследването е публикувано в списанието Earth and Planetary Science Letters, пише Phys.org

Геофизиците са открили, че при метеоритния удар скалата се е превърнала в течност. Това се случило на няколко места на кратера - тоест огненият болид най-вероятно се е разпаднал.

University of Western Ontario

„Получихме по-добра представа за това колко силно се нагряват разтопените породи при подобни събития. Благодарение на това можем да разберем как след това се охлаждат. И така, ако трябва да намерим доказателства за такива високи температури, сега знаем конкретните области, къде да търсим, за да не обикаляме на случаен принцип по целия кратер“, казва Гавин Толомети, ръководител на изследването.

На същото място учените са направили още едно важно откритие: те са открили рейдит, рядък минерал, който се образува, когато цирконът е изложен на високо налягане и температура. Това означава, че налягането по време на удара на космическата скала върху Земята е надхвърляло 30 гигапаскала (около 30 хиляди атмосфери). Освен това не става въпрос за самата точка на сблъсък, а за съседни райони. В самия епицентър налягането е било повече от 100 гигапаскала и скалите просто са се изпарили.

В бъдеще учените планират да изследват други кратери на Земята, като например Клиъруотър в Квебек, като използват същите методи. Така че е възможно температурният рекорд да бъде счупен. Освен това плановете включват изследване на лунен грунт от метеоритни кратери.

„Това може да бъде стъпка напред, за да се опитаме да разберем как скалите са били променени от удари на метеорити по цялата Слънчева система“, казва Толомети.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-високата вълна, регистрирана някога на Земята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com