Аха-аха да ви отговори. Ето как ви разбира кучето

16177
Аха-аха да ви отговори. Ето как ви разбира кучето
Снимка: PicsbyFran / Pixabay

За да запомнят думи, хората извличат от речта определени статистически закономерности. Децата са способни да различават нови думи, отделяйки ги от плътния речеви поток, много преди да разберат какво означават тези думи. За да разбере къде завършва една дума и започва друга, мозъкът на бебето провежда сложни изчисления. Така детето проследява структурата на речта – разпознава срички и думи, срещащи се най-често.

За обработката на човешката реч, колкото и да е странно, същото правят и много видове животни. Но невронните механизми на подобна сегментация на речта при тях остават в значителна степен неизвестни. Учените от университета „Лоранд Йотвьош“ (Унгария) са решили да хвърлят светлина върху този въпрос и са публикували своето изследване в изданието Current Biology.

„Особеността на речта се заключава в това, че нейната ефективна обработка изисква сложни изчисления. Именно така хората, включително осеммесечните бебета, решават, изглежда, сложни задачи по сегментация на думите: изчисляват сложна статистика от вероятности за това, че една сричка следва след друга“, разказва Мариана Борос, един от водещите автори на изследването.

Всеки собственик на КУЧЕ допуска ТАЗИ грешка!

Вашето куче е ваш предан приятел от години. То ви утешава в трудни моменти, а през последните 18 месеца, които прекарваме, работейки от...

Скритите признаци, че кучето ви е в депресия

Учените проверили способността на домашните кучета към изолиране на отделни думи от непрекъснат поток човешка реч. Както се очаквало, четириногите ни приятели се оказали напълно способни на това. За да изяснят невронните процеси, лежащи в основата на такъв механизъм, изследователите измерили електрическата активност на мозъка на животните с ЕЕГ. В резултат те установили различия в мозъчните вълни на кучетата за често произнасяните думи в сравнение с произнасяните рядко.

Освен това учените наблюдавали различия в мозъчните вълни за срички, които винаги се срещали заедно, в сравнение с такива, които рядко можели да се срещнат на едно място. Станало ясно, че кучетата са способни не просто да проследяват статистиката на думите (колко често в речта се среща една или друга дума), но и статистиката на сричките (колко често една или друга сричка се среща в думите). Такава „филологическа“ способност досега не е наблюдавана при никакви бозайници, освен при човека.

Функционалната магнитно-резонансна томография установила, че в този процес участват както универсални области на сивото вещество, така и специализирани отдели. Същата двойственост при възприятието на речта се наблюдава при хората.

5-те породи кучета, които могат да бъдат отглеждани в семейство с деца

Кучето е най-добрият приятел на човека. То може да бъде и най-добрият приятел на детето, ако порасне с него. Не много хора обаче решава...

Изоставено куче спаси повече от 100 коали и стана герой

Впрочем моделите на активиране на тези области при хората и кучетата били различни. Универсалният отдел на мозъка – базалните ганглии – при кучетата по-силно реагирал на случаен, а не на структуриран речеви поток. А специализираната част от мозъка – слуховата кора – обратното, активирала се при структурирана реч.

И все пак изследването показва, че някои изчислителни и невронни процеси, играещи важна роля в овладяването на езика, може да не са уникални за човека – използват ги и други животни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com