Американски математик откри най-голямото просто число

79287
Американски математик откри най-голямото просто число

Американски математик откри най-голямото просто число до момента - така нареченото 48-о мерсеново просто число. За откритието съобщи Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS).

Откритието направи д-р Къртис Купър, учен от Мисури (САЩ). Намереното от него число в десетичен запис съдържа 17 425 170 знака. За сравнение предишното най-високо число можеше да бъде записано с помощта на 12 978 189 знака.

Гениална кокошка брои до 8

Кокошка, която дълго време е „работила" като носачка, озадачи и впечатли своите нови стопани с математическия си талант. Тя ус...

Просто число в математиката се нарича число, което се дели само на единица и на самото себе си. Тези числа са изключително редки – на съвременната наука са известно само 48. 14 от тях са били открити в GIMPS.

Купър не за първи път прави подобно откритие - това е третото най-голямо просто число, открито от него.

Първият му рекорд е регистриран в САЩ през 2005 г. През 2006 г. той поставя втори рекорд, счупен по-късно, през 2008-а, от компютър в Лос Анджелис. Днешното откритие връща на д-р Купър първенството, предаде БЛИЦ.

За да докаже, че откритото от него число наистина е просто, Купър прекарал 39 дни в изчисления на компютъра на университета. Три машини наведнъж извършвали проверката на данните.

Математиката причинява болка

Чувството на страх преди решаването на задача по математика може да активира областите в главния мозък, които отговарят за болката. У...

Последователността на простите мерсенови числа започва като 1,3,7,31, 127. На практика тези числа се ползват за построение на генератори на псевдослучайни числа с големи периоди.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно