Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози търсят изгубеното съкровище на крал Джон

02 април 2024, 07:50 часа • 12699 прочитания

Археолози от Западен Норфолк и Археологическото общество на Кингс Лин (WNKLAS) провеждат търсене на изгубеното съкровище на крал Джон.

Джон е роден през 1166 г. в двореца Бомонт в Оксфорд, Англия, и е най-малкият син на Хенри II и Елеонор Аквитанска.

ОЩЕ: Какви тайни разказва древен хороскоп, открит в Юдейската пустиня?

Той се качва на трона през 1199 г., но бурното му управление довежда до описването на Джон като „един от най-лошите крале, управлявали някога Англия“.

Последвалите войни с Филип II от Франция водят до нарастващо напрежение между Джон и неговите барони и до възникване на съпротивително движение в северната и източната част на Англия.

Бароните се отказват от феодалните си връзки и тръгват към Лондон, Линкълн и Ексетър, принуждавайки Джон да преговаря за мирно споразумение в Рънимед (което по-късно ще стане известно като Магна харта Либертатум).

Крал Джон подписва Магна харта Либертатум. English School (Cassell's History of England - Century Edition) - Meisterdrucke / Public Domain

Джон не успява да спази условията на Магна Харта и започва да набира армия от наемници. Бароните отговарят, като предлагат короната на принц Луи от Франция и в крайна сметка принуждават Джон да се оттегли.

Твърди се, че докато Джон пресича приливните естуари, които се вливат в залива Уош на източното крайбрежие, неговият влак, съдържащ скъпоценностите на английската корона, бил погълнат от плаващи пясъци и водовъртежи.

Археолозите от Западен Норфолк и Археологическото дружество на Кингс Лин (WNKLAS) сега се надяват да разкрият изгубените съкровища на Джон в Норфолк. Изследователите ще разкопават земя до Уолпол Марш във Фенландс, на 8 километра от днешната брегова линия. През Средновековието регионът е бил голямо естествено блатисто място.

ОЩЕ: Археолози откриха римските стени на Нарбон

Според изследователите мястото за разкопки е избрано въз основа на изследване с LiDAR. „Това е възможност да надникнем в пейзажа. Когато гледаш нещо толкова голямо, е доста вълнуващо“, казва Клайв Бонд, председател на Археологическото дружество на Западен Норфолк и Кингс Лин (WNKLAS), цитиран от HeritageDaily.

Enso Energy планира да развие обекта в края на 2024 г. в нова соларна ферма, която да захранва 10 150 домове. Но според техен „на място няма законови обозначения за ландшафт, наследство или екология“.

През 1216 г. Джон се разболява от дизентерия и умира през октомври в замъка Нюарк в Нотингамшир. Погребан е в катедралата в Уорчестър пред олтара на свети Уулфстан.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес