Аромат на царица. Учени откриха какъв парфюм е използвала Клеопатра

15543
Аромат на царица. Учени откриха какъв парфюм е използвала Клеопатра
Снимка: Lawrence Alma-Tadema / Public Domain

Чрез комбиниране на исторически текстове и съвременна химия археолозите пресъздадоха парфюма, използван от последната царица на Египет.

Учени използваха комбинация от исторически рецепти, химичен анализ, а също метода на пробата и грешката, за да пресъздадат парфюма, използван от Клеопатра, за да влюби в себе си Юлий Цезар и след това Марк Антоний, пише IFLS.

Древен Египет е известен със своите аромати. По времето на управлението на Клеопатра VII египтяните практикували създаване на парфюми поне от 3000 години и били овладели изкуството доста добре. А в скорошно изследване експерти се опитали да възпроизведат този процес.

„Египетските парфюми и мехлеми се основават на растително масло или животинска мазнина, а не на нашия съвременен спирт. Ароматите били създавани с помощта на дим от изгаряне на ароматни смоли, кора и билки или мацерация чрез накисване на смоли, цветя, билки, подправки и дърво“, отбелязват учените.

Но точното значение на йероглифите, с които са написани тези рецепти, било загубено с течение на времето. Специалистите знаят имената на маслата, използвани в погребалните обреди и храмовите ритуали от времето на Клеопатра, но техният състав е неизвестен.

Гръцките и римските записки са по-лесни за превод, но се считат за по-малко надеждни, тъй като техни автори обикновено са били странични лица, а не самите парфюмеристи.

Пресъздаване на парфюмите

Най-популярните парфюми сред висшето общество в Древен Египет били от Мендес и изследователите предполагат, че самата Клеопатра ги е използвала. През 2012 г. изследователите са открили там фабрика за парфюми, която може би е създала нейния аромат.

В опит да разгадаят тайната, изследователите събрали отломки, открити на дъното на амфори във фабриката. Керамичните парфюмни съдове били толкова изобилни на мястото, че археолозите смятат, че най-вероятно са били предназначени за търговска, а не за домашна употреба.

С помощта на рентгенов флуоресцентен анализ експертите анализирали молекулите, присъстващи в съдовете. Комбинирайки исторически текстове и съвременна химия, учените Дора Голдсмит от Свободния университет в Берлин и Шон Кофлин от Хумболтовия университет в Берлин тествали редица потенциални вещества с надеждата да открият аромат, толкова примамлив, че владетел може да рискува половин империя.

„Успяхме да създадем изключително приятен аромат с пикантна базова нотка на прясно смляна смирна. Добавихме още кардамон, зехтин и канела, придружени от невероятна сладост. Ароматът се оказа много силен, пикантен и леко мускусен. Нещо повече - издържа много по-дълго от съвременните парфюми“, заключават учените.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разкриха тайните на лечебна козметика от Древен Египет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com