Черно море - море, което може да гори и да унищожава

27528
Черно море - море, което може да гори и да унищожава
Снимка: БГНЕС

Една детска рима на Корней Чуковски разказа как "лисиците взели кибрит, отишли до синьото море и го запалили". Разбира се, това е чиста измислица, защото животните не знаят как да използват кибрит. Но морето е способно да гори, особено що се отнася до Черно море. Всъщност 90% от водите му съдържат сероводород - горим, отровен и експлозивен газ с миризма на гнили яйца.

През 1927 година в Крим става разрушително земетресение, пълната информация за което е недостъпна за широката общественост. А се е случило следното. На 12 септември, 1927 година близо до Ялта има мощен трус от 8 по Рихтер. Той провокира големи свлачища. Освен Ялта, трусът е усетен и на други населени места по крайбрежието на Крим.

Има ли опасност Черно море да стане мъртво? Вече в него плават хладилници

Според последния годишен евродоклад за качеството на водите за къпане малко над 85% от наблюдаваните през миналата година места на Стар...

Въпреки че Крим е разположен в сеизмична зона, там обикновено не се случват сериозни земетресения. Следователно това събитие е необичайно и резониращо. Освен това земетресението е придружено от необясними явления. Имало е отвратителна воня и ярки проблясъци, чийто източник е морето. Стълбове от огън и дим са се издигали на няколкостотин метра от повърхността му. Така хората са били свидетели на горенето на Черно море.

Според една версия, източникът на пожара е метан, който е изплувал на повърхността от тектонични разломи по време на земетресението. Но повечето експерти смятат, че сероводородът е причина за пожара.

Сероводородно море

В сравнение с други морета и океани, подводният живот в Черно море е изключително оскъден. Това се отнася особено за дълбоководни видове. Това не е случайно, защото сероводородът, който се съдържа във водните слоеве, убива всички живи същества. А водният слой, наситен с този отровен газ, в някои райони започва вече на дълбочина 50 метра. Когато се издигне отгоре, може да настъпи масова смърт на морския живот. Веднъж това се случва в украинския курорт Коблево. В резултат на това на брега бяха изхвърлени приблизително 100 тона мъртва риба.

Има живот във вода, наситена със сероводород, но той е представен само от анаеробни бактерии и някои видове морски червеи.

В Русия правят приложение, което да казва безопасно ли е да се плува в Черно море

В Русия ще бъде разработено приложение, което ще позволява да се определя дали е безопасно да се плува в Черно море. Приложението ще ра...

Черно море не е единственото, където водата е наситена с този газ, но на други места проблемът е по-малко остър. Факт е, че Черно море е едно от най-затворените. То има достъп до океаните през Босфора и Дарданелите, които го свързват със Средиземно море. Следователно сероводородът, който се образува тук, не се разсейва никъде - само се натрупва.

Освен това отпадъчните води и други замърсители, реагиращи с морската вода, образуват нов сероводород. Експерти твърдят, че много скоро дълбочината на сероводородния слой в Черно море ще бъде 15 метра.

Отравянето на морската фауна не е най-лошото нещо, което може да се случи. Не забравяйте, че сероводородът е експлозивен. Едновременната експлозия на толкова голямо количество газ по силата си може да бъде сравнима с падането на астероид с размер на половината от Луната.

Освен това сероводородът, изплуващ от дълбокото море и навлизащ в атмосферата, може да предизвика интензивен киселинен дъжд. Такова количество киселина, пренесено от въздушните маси и изпадащо под формата на валежи, може да унищожи целия живот на разстояние от десетки километри от Черноморието.

Какво да се прави?

Учени от БАН тестват технология за производство на ток от сероводород

Екип от учени ще отплава утре на експедиция в Черно море с научноизследователския кораб „Академик". Те ще навлязат на 40 км в мор...

Опасността, породена от увеличаването на количеството на сероводород в Черно море, е много голяма. Проблемът трябва да бъде решен и колкото по-рано, толкова по-добре.

Едно от решенията е строг контрол върху емисиите на вредни вещества във всички страни с достъп до Черно море. Освен това вече са започнали проучвания за възможността за извличане на сероводорода и използването му за икономически цели. В крайна сметка, той е отлично гориво. Може би е способно да замени бензина или друго гориво.

Жалко е, разбира се, че не мирише на теменужки.

Източник: РИА Новости; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com