Човешки прешлен на 1,5 милиона години откриха в Израел

5003
Човешки прешлен на 1,5 милиона години откриха в Израел
Снимка: Neanderthal Museum / CC BY-SA 4.0

Палеоантрополози откриха човешки прешлен в колекция от находки от левантийския паметник Убейдия, който е принадлежал на дете, живяло преди около 1,5 милиона години. Според учените тази вкаменелост е най-подобна на останките на така нареченото Турканско момче, живяло в Източна Африка преди около 1,5-1,8 милиона години. Изглежда, че тази находка свидетелства за два изхода на хора от Африка в епохата на ранния плейстоцен. Резултатите от изследването са публикувани в списание Scientific Reports.

Проблемът за първоначалното излизане на древните хора от Африка в Евразия е един от важните въпроси на палеоантропологията и археологията. Сега се смята, че първите хора – Изправеният човек (Homo erectus) или Работещият човек (H. ergaster), са мигрирали от Африка преди около два милиона години. Основание за такова твърдение са находки, направени в местността Дманиси (Грузия), където археолозите са открили хиляди каменни оръдия на труда и останки на няколко хоминини, добрали се до Кавказ преди около 1,8 милиона години. Освен това на остров Ява са намерени сравними по възраст човешки останки, а от Китай са известни вкаменелости на възраст 1,5–1,7 милиона години.

Местоположението на паметника Убейдия. Снимка: Alon Barash et al. / Scientific Reports

Обектът, получил наименованието Убейдия в Израел, е открит през 1961 г. Това е един от най-старите ашелски паметници, открити извън Африка. През годините учените са открили множество останки от фауна, каменни оръдия на труда, включително брадви, стъргала и пики, както и фрагменти от слепоочна и теменна кост и зъб, вероятно принадлежащи на H. erectus или H. ergaster. Учените оценяват възрастта на най-старите инструменти на 1,3-1,5 милиона години, но не било възможно да се получи точна датировка за човешките останки.

Женски останки от Щирия са по-стари от древния Йоци

Алон Бараш от университета Бар-Илан, съвместно с учени от Австралия, Израел, Испания и САЩ, са преразгледали находките от обекта Убейдия. Докато работели с находки от епохата на ранния плейстоцен, палеоантрополозите открили прешлен (UB-10749), който се оказал подобен на останките на хоминина.

Човешкият прешлен, открит в Убедия. Снимка: Alon Barash et al. / Scientific Reports

Според изследователите тази вкаменелост най-вероятно представлява долен лумбален прешлен. Учените сравняват тази находка с проби от други бозайници, включително тези, чиито останки не са открити в Убейдия. Сред тях били и примати: хора (Homo), орангутани (Pongo), горили (Gorilla), гелади (Theropithecus), бабуини (Papio), австралопитеки (Australopithecus) и шимпанзета (Pan). Сравнявайки морфологията на прешлените, учените стигнали до заключението, че находката от Леванта най-много прилича на останките на така нареченото Турканско момче, открити в Кения през 1984 г. и датирани на 1,5-1,8 милиона години.

Неандерталците били отговорни за стомашните и съдовите заболявания

Палеоантрополозите смятат, че прешленът е принадлежал на дете, починало на възраст между 6 и 12 години. Според техните изчисления към момента на смъртта му ръстът му е бил около 155 сантиметра, тоест то е бил доста високо за възрастта си, а теглото му е трябва да е било около 45–50 килограма. Учените не са открили патологии или нарушения, например причинени от остеоартрит, междупрешленна херния, спондилоза или туберкулоза.

Микротомография на прешлена. Снимка: Alon Barash et al. / Scientific Reports

Изследователите стигнали до заключението, че откритият прешлен принадлежи на голям хоминин, подобен на източноафриканските хора от ранния плейстоцен. Възрастта на тази находка е около 1,5 милиона години. По този начин фосилът представлява най-древната човешка останка, открита в Левантийския коридор. Според учените този индивид е принадлежал на популация от хоминини, различна от тази, открита в Дманиси. За това говори по-малкият размер на тялото на последната, както и различните каменни оръдия на труда и местообитание. Освен това хората от Дманиси са живели 200-300 хиляди години по-рано. Изглежда, това свидетелства за два различни изхода на хора от Африка през ерата на ранния плейстоцен.

Следи от неизвестен вид древни хора откриха в Кения

По-рано ви разказахме за други изследвания, посветени на Изправения човек. Например археолозите са открили че H. erectus е заселил Северна Африка преди около 1,3 милиона години, а учените назоваха представителите на този вид за предци на "хобитите" от Лусон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com