Следи от неизвестен вид древни хора откриха в Кения

9908
Следи от неизвестен вид древни хора откриха в Кения
Снимка: Wikimedia Commons

Следи от непознат досега вид древни хора, живели в Източна Африка преди около 3,4 милиона години, са открили антрополози на бреговете на кенийското езеро Туркана. Това показва едновременното съществуване на поне два древни изправени хоминиди, съобщава пресцентърът на колежа „Дартмут“, цитиран от ТАСС.

„Получихме неоспорими доказателства, че отпечатъците от „мечки“, открити в близост до наши находки още през 1976 г. от известния палеонтолог Мейв Лийки, всъщност принадлежат на неизвестен досега вид хоминиди. Те са се отличавали по походка и анатомия от афарските австралопитеци, чиито следи също са открити на брега на езерото Туркана“, казва доц. Джеръми Десилва от колежа „Дартмут“ в Хановър (САЩ).

Предците на хората се лишили от големи кучешки зъби

Учените са открили, че мъжките хоминиди - човешки предци – вероятно са загубили големите си кучешки зъби преди 4,5 милиона години...

Повече от половин век езерото Туркана в Кения се смята за една от „люлките на човечеството“ заради огромния брой антропологични находки, направени на бреговете му. Много от тях са открити от Ричард и Мейв Лийки, семейство британски антрополози, открили останките на парантропи, кенийски хора и Хомо ергастер (Работещия човек), както и най-ранните следи от присъствието на няколко вида австралопитеци в Източна Африка.

През 1976 г., както отбелязва Десилва, двойката Лийки открила набор от вкаменели отпечатъци от доста голямо същество на брега на езерото Туркана. След като проучили структурата и положението им, учените стигнали до заключението, че тези следи са оставени от древна мечка, след което не обърнали много внимание на тази находка. Две години по-късно те успели да намерят друг набор от отпечатъци в съседство, които вече принадлежали, както вярвали Лийки, на афарски австралопитеци.

Най-древните следи от хоминиди

Преди две години Десилва и колегите му започнали разкопки в околностите на мястото, където техните предшественици открили „мечешките следи“. Учените открили други вкаменели отпечатъци, които ги накарали да подготвят детайлни триизмерни отливки и повторно да изследват отпечатъците, открити от Лийки през 1976 и 1978 г.

Загадъчен череп на човешки прародител е открит в ЮАР (ВИДЕО)

Първият череп на дете от вида Homo naledi е открит от международен екип изследователи в ЮАР. Описанието на загадъчните останки, чиято в...

След като проучили подробно размерите, структурата и други свойства на тези отпечатъци, учените ги сравнили със следите на различни видове мечки, способни да ходят изправени, както и с краката на съвременни и древни хора, минаващи през блато или гъста кал. Тези наблюдения и измервания показали, че и двата набора от следи по принцип не могат да бъдат оставени от мечки.

В допълнение към това учените успели да изчислят размера на палците и пръстите на краката, оставили следите по бреговете на езерото Туркана. Установено било, че съотношението на техните дължини е много по-близо до шимпанзетата и хората, отколкото до мечките или други големи бозайници. Поради тази причина антрополозите смятат, че и двата набора от отпечатъци са оставени от неизвестен досега вид изправени австралопитеци, живели в Кения преди 3,4 милиона години и неприличащи на своите афарски роднини.

Подобно откритие, според Десилва и колегите му, говори в полза на това, че в околностите на езерото Туркана може да се крият останки на този вид австралопитеци. Тяхното откриване и изучаване ще позволи на учените да разберат какво място са заемали тези древни хоминиди върху дървото на еволюцията на човека и кой от видовете австралопитеци повече подхожда за ролята на „свързващо звено“ в еволюцията на Хомо сапиенс.

 

Как тревопасната маймуна с големи челюсти и малък мозък се е превърнала в човек

Каменните оръдия на труда за нарязване и обработка на храна са изиграли важна роля в еволюцията на Homo sapiens: благодарение на тях тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com