Женски останки от Щирия са с 300 години по-стари от древния Йоци

15014
Женски останки от Щирия са с 300 години по-стари от древния Йоци
Снимка: Institut für Bioinformatik/Forensik, Systemische Forensik und Biologie, Hochschule Mittweida/SIT Darmstadt – University of Applied Sciences/D. Labudde, S. Becker und J. Rosenfelder

През 1909 г. в пещерата Йозефинен (Щирия, Австрия) били открити кости на жена. Входът на пещерата бил открит случайно при разчистване на срутване. Влизайки в него, хората видели човешки и животински кости, както и парчета керамика, стърчащи от глинения под. В резултат на проведени разкопки в пещерата били открити череп на кафява мечка, кости от дива коза, лопатка на крава, костен инструмент, парчета керамика и човешки кости (включително череп), принадлежащи на един и същи човек. Сега скелетът се съхранява в Универсалния музей Йоанеум в Грац (Австрия).

Антропологът Силвия Ренхарт и археологът Даниел Модъл са провели ново изследване на костите на "най-древната щирийка", става ясно от прессъобщение на музея Йоанеум. Учените комбинирали данните, получени с радиовъглеродно датиране и методите на физическата антропология, и не само установили възрастта на жената към момента на смъртта, но и съществено уточнили времето, когато е живяла.

Реконструираха лицето на известна египетска мумия (ВИДЕО)

Те определили нивото на концентрация на пентозидин в дентина на зъбите. „С помощта на тази техника, която е използвана в проекта с немските изследователи Стефани Риц-Тиме и Нина Софи Малке от Института по съдебна медицина към Университета в Дюселдорф, възрастта към момента на смъртта може да бъде определена точно на 52,8 години“, се казва в съобщението. За времето, когато е живяла, това е доста почтена възраст.

Пещерата Йозефинен, където е открита "най-древната щирийка". Снимка: UMJ/D. Modl

Освен това реконструкцията на меките тъкани позволила да се види лицето и фигурата на жената. Тя е била ниска, здрава и силна. Свързаните с възрастта промени в костите показват добре развита мускулатура и висока издръжливост. Мускулите на врата на дамата са били добре тренирани - очевидно в резултат на носенето на тежки товари. Това важи и за костите на подбедрицата, което също показва голямо натоварване на тялото и преодоляване на дълги разстояния през живота.

Анализът на костите показал също многобройни свидетелства за чести периоди на недохранване поради глад или сезонен недостиг на храна с почти постоянен недостиг на витамин С, минерали и протеини, което е довело до отслабване на организма. Това от своя страна е довело до висока чувствителност към инфекциозни заболявания и скорбут.

Откриха следи от хора на 600 000 години в пещера в Истанбул

Освен определянето на физическите характеристики на „най-древната щирийка“, както и възрастта ѝ към момента на смъртта, учените провели допълнително радовъглеродно изследване. И тук ги очаквала истинска изненада. Оказало се, че жената е живяла през неолита, между 3630 и 3380 г. пр.н.е., тоест тя е по-стара от прочутия Йоци с цели 300 години.

Припомняме, че през 1991 г. двойка германски туристи случайно открили мумия, замръзнала в леда в Йоцталските Алпи в Тирол. По не съвсем ясни причини италианските власти не реагирали на съобщението за находката и тогава специалисти от университета в Инсбрук (Австрия) се заели с изваждането на мумията от леда и по-нататъшното ѝ изследване.

Мумията Йоци. Снимка: 120 / CC BY-SA 3.0

Учените успели да установят, че Йоци (както била наречена мумията) е починал на около 45-годишна възраст, бил е роден и живял най-вероятно не в планината, а в долина южно от главния хребет на Алпите. Причините за смъртта не са изяснени докрай: изложени са различни хипотези - от замръзване в планината до смърт от рани след тежка битка и опит за преместване на тялото на другар. През 2011 г. учените са разшифровали генома на Йоци и са открили къде са живели предците му: от страна на бащата - на Тиренското крайбрежие и Сардиния, от страна на майката - местни, от Тиролските Алпи.

Какво прави асфалт върху череп на 9000 години?

Мумията Йоци се смята за най-старата в Европа. Когато тази информация се появила в пресата, италианските власти уточнили местоположението на находката и обявили, че Йоци е намерен на тяхна територия. Те поискали Австрия да върне мумията в Италия, но позволили на учените да завършат изследванията си. Сега останките на Йоци се намират в Археологическия музей на Южен Тирол в Италия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com