Да обърнеш болестта. Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост

13378
Да обърнеш болестта. Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост
Снимка: iStock

Ръководителят на американската компания BioViva Елизабет Париш твърди, че нейната биологична възраст се е намалила двойно благодарение на "ваксина срещу старост". Възможно ли е да се вярва на това и какво представлява подмладяващата генна терапия?

Разочарование от медицината

Елизабет Париш описва себе си като предприемач, биохакер и нулев пациент, изпитващ върху себе си геннотерапевтичен препарат срещу старост. През 2013 г. тя е обикновена съпруга и майка, помага на съпруга си в ИТ бизнеса и се увлича по медицината, особено по стволовите клетки.

Всичко се обръща с главата надолу, когато деветгодишният син на Елизабет е диагностициран с диабет тип 1. Тази нелечима болест днес често се проявява в млада възраст.

Лекарите и клиниките правят дълбоко впечатление на родителите. Пропастта между фундаменталните изследвания и практическата медицина изглежда огромна. Учените вече са дешифрирали генома и са се опитали да отглеждат органи за трансплантация, но лечението на диабета остава консервативно.

Ваксина срещу старост създадоха учените

В търсене на решение Париш пропътува до конференция за стареенето, организирана от Обри де Грей, активист за дълголетие и биохакер. Там се запознава с проф. Джордж Чърч от Харвард, известен генетик, молекулярен инженер и химик.

След това Париш се отправя към Силиконовата долина, за да се срещне с биолога Бил Андрюс, открил гена на теломеразата – ензим, който удължава краищата на хромозомите, което е пряко свързано с възрастта. Ученият е посветил кариерата си на намирането на лек срещу стареенето, което смята за болест. Така интересът на Париш се измества от диабета към по-амбициозна задача. Тя основа един стартъп, а след това друг – BioViva. Андрюс и Чърч влизат в научния съвет.

Нулевият пациент

Разработките на BioViva се основават на експерименти, публикувани през 2012 г. от Мария Бласко от Националния онкологичен център на Испания. Заедно с група колеги изследователката тя успява да увеличи теломерите при мишки, използвайки адено-асоцииран вирусен вектор, носещ гена за ензима теломераза TERT. Това, което е важно, е, че не се наблюдава растеж на раковите заболявания при експерименталните животни, въпреки че учените се опасяват от това.

Париш решава да опита генната терапия върху себе си извън пределите на САЩ, тъй като FDA не одобрява клиничните изпитания. През септември 2015 г. тя отлита за столицата на Колумбия, където в частна клиника получава повече от сто инжекции с лекарство, съдържащо гена на белтъка фолистатин. Както по-рано показали лабораторните изследвания, неговото активиране увеличава мускулната маса при мишки. Втората инжекция е интравенозна с вирусен вектор, носещ гена на теломераза.

Следва друга фаза на лечение през септември 2020 г. Две години по-късно медицинският персонал, наблюдаващ пациентката, публикува обзорна статия в индийско издателство на медицинска литература.

Смъртта от старост всъщност не е истинската причина за смърт

В работата се казва, че преди инжекциите теломерите на субекта са съдържали 6,71 хиляди базови двойки, което съответства на 62 години. В същото време тогава тя била на 44. През юли 2021 г. теломерите на „нулевия пациент“ се състояли от 8,94 хиляди базови двойки. Оказва се, че са се удължили, въпреки че трябвало да е обратното. Сега приблизителната биологична възраст на Елизабет е 25 години. Авторът на скорошна статия в Wired се срещнал с Париш през 2019 г. и по думите му тя изглеждала максимум на четиридесет.

Научна проверка

През 2020 г. BioViva започва неофициални изпитания на новия препарат върху доброволци с болестта на Алцхаймер в Мексико. Доброволците били превозени от САЩ с автобус, поставили им инжекции в носа, за да може лекарството да достигне мозъка, и били върнати обратно.

Доброволците били инжектирани с вирусен вектор с два антивъзрастови гена: теломераза и белтъка клото, за който проучвания върху животни показали, че подобрява паметта. Идеята била да се активира синтезът на тези белтъци в мозъка и да се обърне болестта.

Кратък доклад за резултатите от тестовете с минимум подробности се появява в списанието на същото индийско издателство. В него се говори за петима пациенти с начална или средна деменция. ЯМР на главата преди и след изпитанията не разкрива никакви разлики, но е установено удължаване на теломерите при четирима души. Освен това през първите три месеца и половина доброволците подобряват паметта си, след което ефектът изчезва.

На каква възраст започва стареенето?

Научната общност приема доста резервирано експериментите на Париш. Мария Бласко заявява, че всяка генна терапия се нуждае от проверка и одобрение от регулаторните органи. Проф. Тимъти Колфийлд от университета в Албърта в интервю за Guardian подозира Париш в разпространение на псевдонаука. Дори Джордж Чърч бърза да се дистанцира, като казва, че само е консултирал компанията за получаване на одобрение за клинични изпитвания. Дънкан Баирд от Медицинската школа в Кардиф се усъмнява дали единственият начин за подмладяване е в удължаването на теломерите. Все пак стареенето, отбелязва той, е по-сложен процес.

Дължината на теломерите

„Теломерната хипотеза за стареенето е общоприета. Сега обаче по-малко се вярва в това, че има пряка връзка между дължината на теломерите и възрастта", казва молекулярният биолог, специалист по теломераза и биология на теломерите, доктор по химия Мария Рубцова. – В САЩ по едно време обмисляха да вземат предвид дължината на теломерите при изчисляване на цената на животозастраховането, но идеята не беше широко възприета.“

Освен това за оценка на възрастта този параметър се измерва в кръвните клетки, а там той се променя в зависимост от различни фактори. Например при стрес теломерите се скъсяват, след което се възстановяват. Дължината се влияе от много различни механизми и те не са напълно разбрани, отбелязват учените.

Ензимът теломераза в повечето клетки на тялото се деактивира по време на ембрионалното развитие. При възрастните той остава в стволовите клетки, отговорни за регенерацията. Това е важно за органи и тъкани като червата и кръвта. Основната маса от клетки през живота на живота се обновяват много малко. Поради скъсяването на теломерите клетките на имунната система страдат с възрастта.

Теломеразата е активна в раковите клетки. Това е свързано с опасенията, че изкуственото удължаване на теломерите причинява развитието на злокачествени тумори.

С колко години удължават живота осем здравословни навика?

Да се ​​провери твърдението на Париш за подмладяването, е доста трудно, тъй като няма с какво да се сравнява. Генната терапия по удължаване на теломерите се тества основно върху мишки. И въпреки че има успехи, те не трябва да се проектират върху човека. Първо, организмите са твърде различни. Второ, трансгенни мишки се използват в експерименти, при които теломеразните гени се оставят включени в цялото тяло или се активират специфично в определени типове клетки. Върху хора такива експерименти не могат да се провеждат по етични съображения. И трето: при лабораторните мишки теломерите по принцип са по-дълги, отколкото при дивите. Има и други нюанси. Дължината на теломерите е индивидуална. Тя се различава при хората на една и съща възраст, понякога с повече от 20 процента. В същото време хората изглеждат приблизително еднакво.

За да се установи пряка връзка между дължината на теломерите и външния вид, са необходими много години изследвания. Наскоро бяха получени данни, че активният ген на теломераза при мишки намалява стареенето на сърдечния мускул и кръвоносната система. Но въпросът е колко е безопасно да се прехвърли това на човек.

Ако клетките гладуват, тогава в търсене на източници на енергия те ще преминат към обработка на вътрешните си компоненти – предимно към нефункционални, образувани например в резултат на стрес. А това означава, че ако се ограничи приемът на калории, тогава организмът ще остане млад и активен по-дълго време. Експериментите доказват това.

Нискокалоричната диета, физическите упражнения, снижаването на стреса ни позволяват да живеем по-дълго, подобрява мозъчната функция. Генната терапия не е достатъчно изследвана, за да се използва при хора, с изключение на редки наследствени заболявания, където няма други средства.

Целебен студ. Учените откриха още един начин за удължаване на живота

Междувременно друга статия от BioViva е публикувана този път в много по-престижно списание – PNAS. Авторите, включително Париш, основно имат отношение към компанията. В работата са описани резултатите от изпитания на подмладяваща ваксина върху мишки. Миши цитомегаловирус MCMV е избран като носител на гени за теломераза и фолистатин.

Няколко групи по-възрастни женски гризачи получили препарата през носа във вид на инжекции. Някои животни живели с 35 процента по-дълго от обикновено. Дължината на теломерите в бъбреците, мускулите, мозъка, сърцето, белите дробове и черния дроб при гризачите се утроила. Тези резултати се считат за обещаващи.

Според Джордж Чърч, който консултира изследването, особеността на работата е използването на статистическия метод на Каплан-Майер за оценка на удължения живот. Плановете са да продължат изпитанията на комбинирана генна терапия за такива заболявания като хронично възпаление, диабет тип II, деменция и сакропения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно