На каква възраст започва стареенето

11382
На каква възраст започва стареенето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Стареенето на организма започва веднага след раждането. До този извод са стигнали учени на Изследователския институт по физическа и химична биология на Белозерски, Московския държавен университет Ломоносов, заедно с колеги от Харвардския университет.

Анализът на епигенетичните ДНК маркировки, свързани с биологичната възраст, както и данните за натрупването на мутации, предполагат, че стареенето започва веднага след образуването на организъм - тоест всъщност в момента на зачеването или малко след това.

Ръководителят на изследването, професор в Московския държавен университет Вадим Гладишев, казва, че стареенето е разнообразие от увреждания, които се натрупват в организма. Според него, поради това има постепенна загуба на функции на отделни клетки, тъкани, органи и системи.

По-рано американски учени от Станфордския университет установяват, че стареенето на човека протича на няколко етапа. Експертите анализираха протеините на кръвната плазма на повече от 4000 доброволци на възраст от 18 до 95 години. Те открили нелинейни промени в структурата си в зависимост от възрастта на участниците.

Учени откриха молекула, забавяща стареенето

Учени от Федералното политехническо училище в швейцарския град Лозана откриха молекула, която възпрепятства стареенето на клетките, пиш...

В тази връзка изследователите са идентифицирали три етапа на стареене на човека. Първият етап настъпва на 34, вторият на 60 и третият на 78. Това разделение се обяснява с измествания в протеините в кръвта, които се появяват в човешкото тяло на определена възраст.

За съжаление, в момента няма единна теория за стареенето, защото повечето учени имат разногласия. Никой не знае как и защо хората се променят с възрастта.

Всяко следващо изследване разкрива все повече и повече нови причини за стареенето.

Теломерна теория

Всички клетки на човешкото тяло могат да се делят ограничен брой пъти. С всяко такова разделяне хромозомите се скъсяват. Те имат теломери, които след всяко разделяне стават по-къси и в определен момент, а производството на нови клетки става невъзможно.

Нови научни данни, но не окончателни: Джънкфууд значи по-кратък живот

При хората, които ядат преработена и нездравословна храна, е по-вероятна промяна в хромозомите, свързани със стареенето, сочи изследван...

Такива клетки постепенно губят своята жизненост и започват да стареят. Тази теория получава името си от теломерите - крайните части на хромозомите.

Онтогенетична теория

Това е предположението, че има един единствен регулаторен механизъм, чийто основен компонент е хипоталамусът. С течение на времето чувствителността му към входящите сигнали от жлезите с вътрешна секреция и нервната система намалява и започват промени в организма.

Адаптивно-регулаторна теория

Тя се основава на проста хипотеза, а именно, че стареенето на тялото е генетично програмирано. Продължителността на живота зависи от баланса между стареенето. Под "антистареене" се има предвид адаптацията на организма към промените в неговото функциониране и условията на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com