Още градове на маите „никнат“ от земята

12669
Още градове на маите „никнат“ от земята
Снимка: DEZALB / Pixabay

По време на строителството на железница в Мексико експерти се натъкнали на голям археологически обект близо до Канкун с повече от 300 сгради, пише The Cancun Sun.

Според експерти тези съоръжения се явяват селище на маите, подобно на други световноизвестни руини в района. Забележително е, че височината на някои конструкции достига 8 метра.

Регионите Кинтана Роо и Юкатан в Мексико отдавна са известни с богатство на културни забележителности и повечето историци смятат, че световноизвестни забележителности като Чичен Ица са само върхът на айсберга.

Що се отнася до новата археологическа зона, тя се нарича Паамул II и ще бъде обявена за екологичен и археологически резерват. Към момента археолозите са проучили едва 11% от този участък от железопътното трасе.

Находките, които са успели да открият археолозите, съдържат невероятен брой постройки, артефакти и паметници. Открити са и повече от 400 човешки останки, свързани с погребения на маите, както и хиляди реликви, като керамика, инструменти и лични вещи.

„Повечето от тези предмети ще бъдат разпределени в музеите в региона, а домовете и храмовете ще бъдат защитени, замразени или стабилизирани за по-нататъшни изследвания“, обясняват експертите.

Сенотите и други подземни природни обекти също се изследват активно. Много артефакти, открити в този регион, са открити на дъното на тези водоеми. Сенотите са естествени образувания, образувани от срутването на варовиков пещерен свод. За маите те са били свещени места, където е известно, че са правили жертвоприношения и дарения.

Свещеното сеноте в Чичен Ица, Мексико. Ekehnel / CC BY 3.0

Останки на още едно селище на маите е открито от екип археолози, този път в самия център на Белиз. По оценки на експерти възрастта на този град е не по-малко от 1500 години.

Както съобщава Heritage Daily, руините се намират на територията на земеделско селище на менонити. Едва наскоро собствениците на тези земи допуснали археолози да изучават руините. Съдейки по описанието, съхранили са се останки от къщи на маите, които днес изглеждат като бели могили.

Селището е датирано въз основа на керамика, открита в къщите. Артефактите датират от ранния класически период на маите (250 – 600 г. сл.Хр.). Този период е белязан от върха на мащабното строителство и урбанизма. Откритият град, според експерти, е ярък пример за значителното развитие на цивилизацията на маите в този исторически период.

VOPA and Belize Institute of Archaeology, NICH

Както пишат изследователите, всички открити сгради са с измазани подове. Във всяка къща е открита колекция от битови съдове за приготвяне и съхранение на храна. Няколко сгради съдържали селскостопански инструменти от кремък и инструменти за правене на царевично брашно.

Също така археолозите са открили участъци, предназначени за отглеждане на домашни животни. Една от разкопаните сгради, съдейки по характерните ѝ признаци, е била обществена. Вероятно е тя да е била храм или друго церемониално съоръжение. Тази сграда е построена от същия вид камъни и покрита с бяла варовикова мазилка.

В нея са открити 15 кремъчни отломки. Това предполага, че в сградата са правени приношения като дар за боговете. Една от традициите на онова време е било даряването на оръдия и инструменти, специално разделяни на малки фрагменти по време на ритуална церемония. След това фрагментите били събирани и поставяни в специален тайник.

Освен това археолозите открили голяма платформа, която сега също представлява хълм. Изследването показало, че на платформата е имало четири големи сгради. Възможно е тя да е била предназначена изключително за домовете на елита на маите.

По-рано изследователи изясниха, че маите са използвали кремирани човешки останки за правене на топки за ритуални игри. Те вярвали, че по подобен начин може да се случи прераждането на умрял човек в отвъдното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com