Дърветата на Джошуа изчезват от лицето на Земята

30023
Дърветата на Джошуа изчезват от лицето на Земята

Американското природно министерство официално призна бялата мечка за изчезващ вид поради климатичните изменения. Еколозите обаче разширяват този списък – от глобалното затопляне страдат множество други животни и растения.

Според изследване към 2050 година между 15 и 37% от всички растения и животни на Земята ще се окажат под заплахата от изчезване поради климатичните изменения. Повишените температури ще доведат до негативни последствия не само в студените, но и в горещите региони.

Колко дървета има на Земята?

На Земята растат около 3 трилиона дървета, а ежегодно се изсичат около 15 милиарда. Това става ясно от статия в сп. Nature. По-рано бр...

Учените са провели съответно изследване в националния парк Джошуа Три (Joshua Tree National Park) в пустинята Мохаве в САЩ. Паркът е получил названието си от популярното наименование на местното растение Yucca brevifolia.

Броят на тези дървета за последните 20 години е намалял тук с 30%. В много части от парка еколозите не открили нито едно младо растение. С измененията на климата дъждовете стават все по-оскъдни и почвата не успява да се напои с достатъчно влага, която бързо се изпарява. Младите дървета със слаби корени просто не успяват да се запасят с влага и умират от сушата.


Още една причина, поради която изчезват дърветата на Джошуа, са станали инвазивни видове растения, донасяни от южния вятър. Преди те не оцелявали поради неподходящите условия, а сега за тях тук е достатъчно топло и в резултат за дърветата на Джошуа остава все по-малко влага.

Резбарят, който вдъхва нов живот на мъртви дървета

Вероятно повечето от Вас вече са забелязали невероятната дърворезба, която се намира в приключенския парк "Коколандия" в Борисовата гра...

Като се отчетат всички фактори и динамиката на климатичните изменения, еколозите прогнозират, че към края на столетието броят на дърветата на Джошуа в едноименния парк ще намалее с 90%.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com