"Еликсир на безсмъртието" бе открит в древна китайска гробница

11191
 "Еликсир на безсмъртието" бе открит в древна китайска гробница

В древно място за погребение, открито от археолозите в китайската провинция Хенан, бе намерена бронзова каничка с легендарния "еликсир на безсмъртието", който многократно се споменава в даоистки митове, но все още не е откриван от учени в реалността, предаде BBC Русия.

Могилата от епохата на Западната династия Хан (202 г. пр.н.е. - 8 г. н. е.) е открита през октомври миналата година в град Лоян – както и 3,5-литровата кана с неизвестно съдържание. Тъй като течността излъчвала лек аромат на алкохол, учените решили, че са се натъкнали на древен съд с вино.

Анализът обаче показал, че напитката представлява смес от индийски нитрат и разтвор на алуминиев камък. Според ръководителя на разкопките Пан Фушон, тези вещества са описани в древната даоистка литература като основни съставки на елексира, който дарява безсмъртие.

Древна гробница, останала скрита за света 80 г., бе отворена за посещения

В Гиза – домът на пирамидите, отвориха за посещения древна египетска гробница, останала скрита за света над 80 години, съобщава...

Ши Цзянчжен, директор на Института за културни реликви и археология в Лоян, заяви: "Течността е голяма ценност относно изследването на опитите на древните китайци за това как да се постигне безсмъртие и еволюцията на китайската цивилизация като цяло".

В допълнение към каната с елексира в погребалната площ от 210 квадратни метра, са открити и други бронзови артефакти, както и изписани глинени съдове и нефрит. Останките на високопоставен представител на китайската династия също са добре запазени.

Еликсир на живота

Еликсирът на безсмъртието, останал непокътнат повече от две хиляди години, е почти прозрачна течност с леко жълтеникав оттенък. Не е изненадващо, че първоначално археолозите са го взели за алкохол - в такива древни погребални камери често могат да се открият съдове с вино, произведено от ориз и зърна от сорго.

Александрийци разкопали гробница под дома си

Жители на град Александрия, където са разположени прочутите катакомби Ком ел-Шукаф, копали, копали и разкопали. Под собствената си къщ...

Напитката е била излята в стъклен съд и е стартирало изследване на нейния състав. Тогава се оказало, че това изобщо не е алкохол, а смес от калиев нитрат и алунит – в добавка с някои други примеси.

В момента калиевия нитрат се използва широко в промишлеността - по-специално за производството на фойерверки и торове. Но, в комбинация с алунита, той се среща в няколко древни даоистки текста - в описание на рецепта за митичния "еликсир на живота".

Споменаването на такова питие, което дава безсмъртие на човека, който пие от него, може да се срещне в много древни култури. В древната китайска версия в състава му влизат също злато, живак, арсен и други негодни за консумация и дори токсични вещества.

Всъщност, както отбелязват учените въз основа на древни текстове, не знаем със сигурност дали някой наистина е пил от този еликсир или е бил само част от погребалния ритуал и е трябвало да даде на починалия вечен живот след смъртта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно