Ето какво ще замени пръстовите отпечатъци

9840
Ето какво ще замени пръстовите отпечатъци
Снимка: Thinkstock

Уникалната система от връзки в мозъка на индивида може да бъде използвана за идентификация на личността подобно на пръстовите отпечатъци. До този извод са стигнали американски учени, автори на статия в сп. Nature Neuroscience.

Невровизуализацията (методи, позволяващи да си представим структурата, функциите и биохимичните характеристики на мозъка – например компютърна томография) традиционно се използва в неврофизиологията за сравнение на мозъчната дейност при различни групи хора (по-добре да се разбере една или друга особеност от работата на този орган). В такива сравнителни изследвания индивидуалните особености на мозъка обикновено се игнорират.

Американци отгледаха копие на човешки мозък

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък. Ръководителят на изследването &nd...

Но Емили Фин и колегите ѝ изяснили, че уникалните особености на връзките между различни участъци от мозъка са достатъчно стабилни, за да определят неговата личност в сравнение с други индивиди.

Фин работила със 126 участници в проекта "Човешки кънектум". Оказало се, че рисунъкът на връзките, получен в хода на един от сеансите за невровизуализация (в състояние на покой, при преминаване на тестове за памет, емоции и езикови навици) в следващите сеанси остава неизменен и по него лесно може да се определи индивидът сред другите участници в експеримента.

Освен това рисунките на връзките помогнали да се предскаже нивото на подвижен интелект (способност да се възприема и запомня новото, да се решават проблеми, с които човек не се е сблъсквал по-рано).

В проекта "Човешки кънектум" освен Оксфордския университет вземат участие университетите на Вашингтон и Минесота. Кънектум се нарича съвкупността от всички връзки между невроните, чийто брой в човешкия мозък се оценява на квадрилион. Проектът е стартирал през 2010 година, а бюджетът му е 40 милиона долара.

Първият цифров кибермозък е факт

Програмисти и неврофизиолози от проекта Blue Brain обявиха, че са създали първия "цифров" кибермозък от 31 000 нервни клетки, представл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно