Европейският съд се занимава с авторско право заради хиперлинк по случай на Playboy

3372
Европейският съд се занимава с авторско право заради хиперлинк по случай на Playboy

Хиперлинк от един сайт към друг, в който има снимки, които са обект на спор за авторско право, не представлява нарушение на авторското право. Такова мнение изказа един от генералните адвокати на Европейския съд Мелхиор Вателет.

Мнението не представлява окончателно юридическо решение по делото, но е насока накъде отиват нещата. Става въпрос за съдебно дело, заведено от холандския издател на Playboy – Sanoma срещу GS Media, оператор на сайта GeenStijl. Сайтът е публикувал в свой материал хиперлинк, който води директно към австралийски сайт, където е публикувана фотосесия на модела Брит Декер, заснета за холандския Playboy. Снимките са били публикувани без съгласието на Sanoma. След изрично предупреждение, австралийският сайт е махнал снимките, но GeenStijl е намерил друг сайт със същата фотосесия и е пуснал хиперлинк към него. И в двата случая GS Media не се е съобразила с молбата на Sanoma да махне хиперлинковете.

Playboy може да бъде продаден

Известното мъжко списание "Плейбой" (Playboy) може да бъде обявено за продажба, включително издателството, уебсайтът, лицензионните дог...

Хиперлинкът към авторско съдържание „не показва директно“ защитено от авторското право съдържание – той само улеснява намирането му, мотивира се Мелхиор Вателет. Според него това е основателна причина да не се говори за нарушаване на авторското право при такива случаи. Той изхожда от презумпцията, че в крайна сметка снимките се намират на сайт, който е общодостъпен. Хиперлинкът подсказва и указва, но не е излага директно снимките, казва адвокатът. Той добавя и, че няма как потребителите в интернет да знаят дали поставянето на хиперлинк към някакво съдържание указва път към съдържание, което е с нарушени авторски права.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com