Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

42681
Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас
Снимка: Doc Searls / CC BY-SA 2.0

Участък от разлома Сан Андреас, където земетресенията се случват редовно, може да даде отчетлив сигнал, преди да се разтресе, сочи ново изследване. Сигналът подсказва за отваряне и затваряне на пукнатини под земната повърхност.

ОЩЕ: Геолози прогнозират разрушително земетресение в Калифорния

Тази част от разлома, известна като Паркфийлд в Централна Калифорния, се разтърсва редовно на всеки 22 години. За последен път това се е случило през 2004 г., затова следващото земетресение може да е неизбежно. Сигналът обаче не се появява в момента в сегмента на разлома и секцията не се държи точно както последния път според изследване, публикувано на 22 март в списанието Frontiers in Earth Science.

Разликите може да означават, че следващото земетресение няма да се случи веднага, или може да означават, че епицентърът на земетресението ще бъде различен от епицентъра през 2004 г., който беше точно на югоизток от малкото градче Паркфийлд. Няма начин да знаем, докато не се случи следващото земетресение, казва водещият автор на изследването Лука Маланини, директор на изследванията в Националния институт по геофизика и вулканология в Италия.

„Чакаме“, казва Маланини пред Live Science.

John Wiley / CC BY 3.0

Разломът Сан Андреас бележи границата между Тихоокеанската и Северноамериканската тектонична плоча. Южно от Паркфийлд разломът е „заключен“, което означава, че двете плочи не се движат една срещу друга. Северно от Паркфийлд разломът Сан Андреас се движи свободно, като плочите пълзят една срещу друга с постоянна скорост от 3,6 сантиметра годишно.

Паркфийлд е преходна зона. Когато тази област на разлома се събуди, тя предизвиква трус с магнитуд около 6. Поради отдалеченото местоположение тези земетресения рядко застрашават човешки живот или имущество, въпреки че земетресенията в един разлом могат да повлияят на напрежението върху други близки разломи, отбелязва Маланини.

Но изследователите наблюдават внимателно Паркфийлд с надеждата да открият активност, която да им помогне да предскажат кога ще се случи следващото земетресение. Възможността за откриване на надеждни предвестници на земетресения би помогнала на учените да предупреждават хората за предстоящи земетресения. Паркфийлд, с неговите повтарящи се земетресения, може да е добро място за търсене на тези улики, които да се екстраполират към по-опасни сегменти от разломи. Но досега тази цел е непостижима.

В новото изследване Маланини и колегите му измерват затихването на сеизмичните вълни, или как звуковите вълни губят енергия, докато се движат през земната кора. Затихването е свързано с пропускливостта на скалата, казва Маланини. В периода на напрежение преди земетресение се отварят и затварят пукнатини в напрегнатата скала около разлома. Новото изследване е установило, че преди земетресението през 2004 г. в Паркфийлд, затихването на нискочестотните вълни се е повишило през шестте седмици преди земетресението, докато затихването на високочестотните вълни е намаляло.

Това, по думите на Маланини, е резултат от напрежението на скалите, докато Тихоокеанската плоча на запад се движи срещу северноамериканската плоча на изток. С нарастването на напрежението в подземната повърхност се отварят дълги пукнатини с размери до няколкостотин 1,5 километра. Тези дълги пукнатини поемат част от напрежението върху околните скали, така че по-малките пукнатини в скалата се затварят. Това намаляване на късите пукнатини и увеличаването на дългите пукнатини обяснява бифуркацията в загубата на енергия от различни сеизмични вълни, казва Маланини.

В момента има намеци, че Паркфийлд навлиза във финалната фаза на тихия си период, казва Маланини. Моментът е подходящ за едно нещо: Паркфийлд е „прескачал“ земетресения и преди, но тези пропуснати земетресения в 22-годишния цикъл са настъпили, когато близки, несвързани земетресения променят напрежението в региона. Този път не е имало такива трусове. Друг възможен намек е, че вариацията в измерванията на затихването е спаднала много ниско от 2021 г. Подобен спад в това измерване се е случил през 2003 г., преди земетресението в Паркфийлд през 2004 г.

ОЩЕ: Геолози намериха обяснение на разломите в Тихоокеанската плоча

Въпреки това, отбелязва Маланини, все още няма никакви доказателства за бифуркацията на измерването на затихването, което предшества земетресението от 2004 г. Той подозира, че следващото земетресение ще удари Паркфийлд тази година, но епицентърът може да не е на същото място, както през 2004 г., което означава, че тези измервания ще изглеждат различно.

Маланини няма да се опитва да прогнозира следващото земетресение до ден днешен, но се надява, че след като се случи, той и екипът му ще могат да открият сигнали, които да търсят в бъдеще.

„Ще чакам следващото земетресение – казва Маланини. – И тогава ще погледнем назад.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com