Геофизици прогнозират разрушително земетресение в Калифорния

12199
Геофизици прогнозират разрушително земетресение в Калифорния

Геофизици от Калифорния прогнозират мощно земетресение, което може да се случи в югоизточната част на щата и да стане повторение на катастрофата от 1812 година. Изследването на учените е публикувано в сп. Science Advances.

В района на град Сан Хуан Капистрано през декември 1812 година е регистрирано земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер, припомня Lenta.ru. Колебанията на земната повърхност са били едни от най-мощните от регистрираните от човека на територията на Калифорния.

Силно земетресение и в Северна Калифорния, 50 000 домакинства са без ток

Два труса с магнитуд 6 и 5,8 по скалата на Рихтер са регистрирани в района на залива на Сан Франциско около 3,20 часа местно време (13,...

Изследването е показало, че земетресението може да се повтори и заплашва Калифорния с по-разрушителни последствия, отколкото се смятало по-рано. За тази цел геофизиците са построили динамичен модел на явлението и са проследили неговата еволюция във времето.

Учените са установили правдоподобност на сценария, според който смущенията от Сан Андреас (разлом между Тихоокеанската и Северноамериканската плоча) заедно с разположения наблизо разлом Сан Хасинто може да провокират земетресение.

Учените отбелязват, че в момента няма наблюдателни данни за връзката между смущенията, пораждани от разломите Сан Андреас и Сан Хасинто. И все пак геофизиците не изключват тяхната поява в близко време и призовават към внимание.

Пет години от земетресението в Япония

Днес се навършват пет години от разрушителното земетресение в Япония, което предизвика цунами и аварията в АЕЦ "Фукушима".   На ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com