X
 
 

Google отбелязва 136 г. от рождението на Георгиос Папаниколау

4326 0
photo of Google отбелязва 136 г. от рождението на Георгиос Папаниколау
Снимка: Thinkstock
Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на 136-та годишнина от рождението на учения Георгиос Николау Папаниколау.

Папаниколау е гръцки медик, пионер в цитологията и ранната диагностика на раковите заболявания. Тестът на Папаниколау (ПАП тест, цитонамазка) днес се използва в цял свят за откриване на рак на шийката на матката при жените в ранните стадии на заболяването.

Google отбелязва 80 г. от рождението на Хю Масекела (ВИДЕО)

Google създаде Doodle (Драскулка) по повод 80 години от рождението на музиканта Хю Масекела. Той получава първия си тромпет на 14 г. и...

След дълги изследвания в областта на дегенеративното въздействие на алкохола върху свине, Папаниколау насочва вниманието си към проблемите на размножаването, свързани с функциите на половите органи, определянето на пола, функцията на жлезите с вътрешна секреция и половите хормони. През 1923 г. Папаниколау прилага свой метод на изследване върху жени, започвайки от собствената си жена, като изучава физиологията на половите функции, а по-нататък – и диагнозата на рак на матката.

Неговият метод първоначално е посрещнат със скептицизъм, но впоследствие придобива широка популярност. Медикът става основател на ново научно направление в цитологията. Методът му открива широки хоризонти пред медицинските изследвания на половата физиология и ендокринология - и особено при диагностиката на рака.

Папаниколау има над 100 публикации, от тях 3 са монографии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители