Хокинг назова енергията на бъдещето

9432
Хокинг назова енергията на бъдещето

Британският физик теоретик Стивън Хокинг нарече мискроскопичните черни дупки източник на практически неограничена енергия за човечеството в бъдеще и предупреди за опасностите, с които хората могат да се сблъскат при опит да използват гравитационните обекти.

Това ученият разказа във втората част на радиопредаването на BBC Radio 4, посветено на изследването на черните дупки.

Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centr...

"Черна дупка със слънчева маса може да изработва частици лъчение на Хокинг с малка скорост, във връзка с което е практически невъзможно да се забележи то. Но ако я намалим до размерите на планина, то тогава черната дупка ще изработва рентгеново и гама-лъчение със сумарна мощност около 10 милиона мегавата, което е достатъчно за захранване на електроуредите на Земята", казва физикът.

Малките черни дупки, според учения, могат да представляват опасност за планетата, тъй като те могат да мигрират към центъра на Земята и по такъв начин да предизвикат глобална катастрофа. Доста по-безопасно би било да се задържат тези масивни обекти на значително разстояние от планетата (например на околоземна орбита).

Хокинг смята за възможно създаването на такива дупки в бъдеще, включително благодарение на теорията на струните.

Физиците Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Андрю Строминджър предложиха в началото на януари 2016 година решение на парадокса за загубата на информация в черните дупки.

Екзотична черна дупка "изяла" почти цяла галактика

Астрофизици откриха в сравнително малка галактика, съществуваща в зората на Вселената, уникална свръхмасивна черна дупка с аномално вис...

Този проблем се смята от мнозина учени за един от най-важните във физиката, тъй като той е свързан с детерминираността на света – как миналото, настоящето и бъдещето си влияят взаимно. В раиопредаването Хокинг разказва за това и други изследвания на черните дупки, припомня Lentd.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно