Хората са готови да понесат болка, за да получат безполезна информация

1600
Хората са готови да понесат болка, за да получат безполезна информация
Снимка: iStock

Психолози предложили на доброволци да изпитат пареща болка в замяна на информация за бъдещия изход от хвърляне на монета, което не им помогнало по никакъв начин и не променило резултата от хвърлянето. Повечето хора обаче с готовност приели подобни изпитания.

От време на време ние сме готови да се подложим на изпитания, за да получим дори малка награда или ценна информация. Но нови експерименти, проведени от психолози от университета в Мелбърн, показват, че хората се съгласяват да търпят болка в името на информация, която не носи никаква практическа полза. Статия за това ще бъде публикувана в списание Proceedings of the Royal Society B, но засега работата е описана накратко в Science.

Преди няколко години подобни експерименти били проведени с макак резус. Животните в състояние на лека жажда били обучени да изпълняват прости задачи на компютър в замяна на малка награда от различни количества вода. Тогава ситуацията била леко променена, предлагайки да се даде част от наградата в замяна на информация за това колко вода ще има в следващото възнаграждение. Това знание по никакъв начин не повлияло на обема на бъдещата награда, въпреки това макаците лесно се отказали от част от водата заради него.

Хората са способни да чуват тишината

По-късно Щефан Боде и колегите му провели подобна работа с хора доброволци, показвайки, че са готови да дадат част от паричното възнаграждение или да поработят (стискайки тренажор за ръце), за да разберат стойността на бъдещата печалба, въпреки че това знание не я променило по никакъв начин.

В новите експерименти учените усложнили задачата. Няколко пъти пред доброволците била хвърляна монета, чиито страни съответствали на различни суми от малка парична награда. Какви именно, не било казано на доброволците, но им бил предложен избор. Участниците можели да научат мащаба на наградата, ако са готови да приемат кратко, но интензивно болково изживяване – горещо докосване на ръката.

Строго погледнато, тази информация било напълно безполезна, не влияела нито на резултатите от хвърлянето на монети, нито на размера на наградата и доброволците знаели това. Но повечето се съгласили да понесат болката заради нея. С минимално ниво на болка, около 75 процента от доброволците отидоха за това. При минимано ниво на болковите усещания на подобно изпитание се ришили 75 процента от доброволците. Те били толкова повече, колкото по-голям бил размерът на наградата, но, разбира се, намалявал с усилване на болката. Въпреки това, дори и на максимално ниво около половината от доброволците се съгласили да го изтърпят.

Психолозите разбраха как хората си избират партньори

Психолозите свързват тази готовност с вътрешното желание на мозъка да намали нивото на несигурност за бъдещето. Въпреки че тази информация не му влияе по никакъв начин, самото знание за предстоящите събития носи известно удовлетворение, а желанието за това кара хората да инвестират ресурси в него и дори да изпитват физическо страдание. Авторите ще продължат изследванията, за да разберат дали хората са готови да издържат не само на болка, но и на стрес в името на получаването на безполезна информация, която намалява несигурността на представите за бъдещето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно