Имало е притеснения, че ваксината на Pfizer срещу коронавируса е неефективна

18225
Имало е притеснения, че ваксината на Pfizer срещу коронавируса е неефективна
Снимка: Getty Images/Guliver

През декември 2020 година Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) беше подложена на сериозна кибератака. Повече от 40 мегабайта данни със секретна информация бяха публикувани в интернет и изпратени до журналисти по цял свят. Това се случи седмици преди да се вземе решение за специално одобрение за две ваксини срещу COVID-19 - на Pfizer/BionTech и на AstraZeneca.

Вчера (10 март) журналистът от Серена Тинари публикува в "British medical journal" (едно от най-старите медицински списания в света, бел. ред.) анализ на някои от документите. Според него, част от първите търговски партиди от ваксината на Pfizer/BioNTech са имали по-ниски нива на мРНК молекули. Именно тези молекули инструктират нашите клетки да създадат безвреден коронавирусен протеин, който да предизвика имунен отговор, за да бъдем предпазени, ако вирусът попадне в тялото ни - като тренировка.

САЩ одобриха ваксината на Pfizer да се съхранява и при по-високи температури

Замразените флакони с ваксината срещу коронавируса на Pfizer могат да се съхраняват при температури, често срещани във фармацевтичните ...

От изтеклите документи обаче става ясно, че ЕМА е имала сериозни опасения за разликата в качеството между клиничните партиди и предлаганите търговски партиди от ваксината на двата фармацевтични гиганта. Става въпрос за неочаквано ниски годни количества молекули (55%) от мРНК в партиди, предвидени за продажба (за сравнение - като да си купиш гердан без половината мъниста, бел. ред.). Логично, въпросът за количеството годни молекули не само ваксината на Pfizer/BionTech, но и останалите мРНК ваксини - Moderna, Curevac и други, които използват технологията.

В документите се вижда, че на 23 ноември 2020 година високопоставен служител на ЕМА очертава редица въпроси покрай ваксината на Pfizer/BioNTech, най-важният от които - несъответствието между очакваните спецификации на препарата с крайния резултат. От кореспонденцията става ясно, че регулаторът има притеснения за безопасността и ефикасността на ваксината. Агенцията, естествено, реагира и подава две възражения пред производителите, като явно е получила задоволителни отговори, защото на 21 декември, 2020 година ЕМА разреши за употреба в ЕС препарата.

Журналистът Серена Тинари обаче пише, че не е ясно как са били удовлетворени опасенията на агенцията. Тя уточнява и, че нито един от производителите на РНК ваксини не коментира въпроса какъв трябва да е стандартът за количеството годни молекули при съответна единица ваксина, с основен мотив "търговска тайна".

Припомняме, че механизмът за действие на РНК ваксината е следният - оформя се молекула, като се подбира само онази част от РНК на вируса, която носи информация за белтъците от неговата обвивката, които могат да се разпознаят от нашата имунна система и да я активират. Тази част от РНК-то се модифицира така, че да бъде разпозната от клетката. След това се опакова с липиди, които трябва да доставят РНК-то до клетката, за да може тя да го изучи. Ако ги няма липидите или ако не са изработени по необходимия стандарт, при навлизане в организма ни имунната ни система разпознава веднага молекулата и я унищожава, преди тя да може да достигне до клетките ни и да предаде необходимата информация, за да може тялото ни да почне да създава имунитет.

Pfizer прогнозира приходи от 61 милиарда долара заради ваксините

Американската компания Pfizer обяви, че през 2021 г. очаква приходите от продажбите на ваксините срещу COVID-19, разработени заедно с г...

Още: Какво значи ефикасност на ваксина срещу коронавирус?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com