Импулсивността се наследява

12479
Импулсивността се наследява
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Склонността към невнимателно и импулсивно поведение не се дължи на особености във възпитанието и индивидуалния характер, а на генетични фактори, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Neuropsychopharmacology.

За последните години учените са установили няколко особености в работата на мозъчните клетки, гените и хормоналната система, които водят до развитие на импулсивност и допринасят за развитието на наркомания и алкохолизъм.

Семейната среда оказва съществено влияние върху поведението на децата

Семейната среда оказва съществено влияние върху поведението на децата. Това каза за Радио „Фокус”-Шумен психологът Мариела ...

Например през ноември тази година учените са установили, че специфична мутация в серотониновия ген 5-HT2B прави европейците по-импулсивни и склонни към агресия при опиянение.

Андрей Анохин от Вашингтонския университет в Сент Луис (САЩ) и неговите колеги открили още едно свидетелство, че импулсивността в поведението се предава по наследство от родителите на детето, като наблюдавали поведението на 600 близнаци тийнейджъри и деца.

Учените се интересували от една особеност в поведението на децата и тийнейджърите, която психолозите наричат "предпочитание по време". Под този термин се разбира склонността на човека да не чака и да избира по-малко ценната награда или благо точно сега, жертвайки възможността да получи по-голямо преимущество след известно време.

Като цяло малките деца по-зле умеят да се сдържат и по-често вземат малката награда тук и сега, отколкото възрастните или тийнейджърите на възраст 16-18 години. Но както показало сравнението на ДНК на близнаци, склонността да се постъпва така с 50% се обяснява с генетични фактори.

Как войната влияе на социалното поведение

Еволюционните биолози смятат, че непрестанната борба за ресурси е породила сред Homo sapiens представите за равенство и братство, тъй к...

Анохин и колегите му успели да установят няколко десетки "гена на импулсивността", които са свързани с проявата на тази особеност в поведението на човека. Много от тях, съдейки по данните от предварителния анализ, отговарят за събирането на ензимите, произвеждащи молекули серотонин, едно от ключовите социални вещества в нашия мозък.

Тази връзка между серотонина, серотониновите рецептори и импулсивното поведение принципно може да се използва за борба с наркоманията и алкохолизма, като се притъпява импулсивността на страдащите от нея хора.

И все пак, предупреждава Анохин, подобни клинични експерименти може да се провеждат само след потвърждение на съществуването на тази връзка с по-голяма извадка близнаци.

 

15% от гените определят живота ни

3230 са критично важните гени за всеки човек – дори малки мутации в тях убиват човека още преди раждането, пише Мегавселена. "Кр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com