X
 
 

Изкореняването на ХИВ е в застой

1440 0
photo of Изкореняването на ХИВ е в застой
Снимка: iStock/Guliver
С 33% са намалели смъртните случаи в следствие на ХИВ,  в сравнение с 2010 г., но глобалните усилия за изкореняване на болестта са в застой, тъй като финансирането пресъхва, съобщиха от ООН.

Приблизително 37,9 милиона души сега живеят с ХИВ - рекордните 23,3 милиона от тях имат достъп до някои антиретровирусни терапии (АВТ), посочва UNAIDS в годишния си доклад.

Станимир Хасърджиев: В болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни

"Има сериозна стигма в обществото, в болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти." Т...

Подчертавайки огромния напредък от началото на епидемията от СПИН в средата на 90-те години, докладът показва, че броят на хората, умиращи от болестта, е намалял от 800 000 през 2017 г. до 770 000 миналата година, предаде БГНЕС.

Данните показват, че този брой е с блзо една трета по-малък от 2010 г., когато имаше 1,2 милиона смъртни случаи, свързани със СПИН.

Но също има и слабости в световната борба срещу СПИН.

Докато смъртните случаи, свързани със СПИН, в Африка, най-засегнатият от епидемията континент, спаднаха през това десетилетие, Източна Европа отбеляза повишаване на смъртност с 5%, а Близкият изток и Северна Африка - с 9%.

На годишна база същите тези региони отбелязаха съответно 29% и 10% увеличение на новите инфекции.

Сан Франциско е на път да се справи напълно с нови ХИВ инфекции

Сан Франциско може да се превърне в първия град в САЩ, който да предотврати нови ХИВ инфекции, пише БГНЕС. В друг град, в различно дес...

"Спешно се нуждаем от по-голямо политическо ръководство, за да се сложи край на СПИН," каза Гунила Карлсон, изпълнителен директор на UNAIDS.

Десетилетията научни изследвания все още не са довели до лечение или ваксина за човешкия имунодефицитен вирус (HIV), който е заразил почти 80 милиона души и е убил повече от 35 милиона от началото на 80-те години.

ООН заяви, че повече от половината от новите ХИВ инфекции в световен мащаб идват от "ключови групи от населението" - интравенозни наркомани, хомосексуални мъже, транссексуални лица, проституиращи и затворници.

Въпреки това в доклада се казва, че под 50% от тези рискови групи са достигнати от услугите за превенция на ХИВ в повече от половината страни.

Миналата година бяха отпуснати 19 милиарда долара за реагиране срещу СПИН, което е с над 7 милиарда по-малко от очакваните 26,2 милиарда долара за 2020 година.

Пациент е бил излекуван от ХИВ

Учени са излекували пациент от ХИВ вируса, съобщи The New York Times. Човекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонск...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...