Сан Франциско е на път да се справи напълно с нови ХИВ инфекции

4044
Сан Франциско е на път да се справи напълно с нови ХИВ инфекции
Снимка: Thinkstock

Сан Франциско може да се превърне в първия град в САЩ, който да предотврати нови ХИВ инфекции, пише БГНЕС.

В друг град, в различно десетилетие, новината щеше да промени живота на Дейвид завинаги. Така започва разказът по темата, поместен в The Inquirer. Вместо това студентът, който мечтае един ден да бъде актьор, да играе и да преподава, си повтаря нещо, докато чака резултатите от тестовете в спешното отделение на болницата в Сан Франциско. "Ако бъде отрицателен, ще бъда още по-внимателен".

Тестът на Дейвид за СПИН е положителен.

Пациент е бил излекуван от ХИВ

Учени са излекували пациент от ХИВ вируса, съобщи The New York Times. Човекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонск...

Два дни по-късно той се среща със социален работник в "Уорд 86" - първата специализирана клиника за лечение на ХИВ в САЩ, основана през 1983 г. Дейвид получава помощ в същия ден за застраховка, която може да си позволи. В същия ден получава стартов пакет за антиретровирусна терапия и рецепта за повече лекарства.

Когато неговият фармацевт му е казва, че ще има доплащане в размер на 1 195 долара, социалният му работник прави така, че доплащането изчезва. Дейвид, който е на 33 години, взема две таблетки всеки ден - Descovy, небесносини правоъгълни таблетки със заоблени ъгли, и Tivicay, малко жълто топче, подобно на царевично зърно.

Само след две седмици, вирусът вече не бива открит в кръвта на Дейвид. Докато бъде на лечение, ХИВ няма да определя бъдещето му. Не по-малко важно, той няма да предаде болестта на друг.

Успехът на Дейвид е успех на Сан Франциско. Този град е на път да бъде първият в страната, който да елиминира нови ХИВ инфекции - или поне да се приближи до тази цел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща в речта си "За състоянието на Съюза", че САЩ "ще премахнат епидемията от ХИВ в рамките на 10 години". Сан Франциско е в състояние да успее първи.

Около 35 милиона души са починали от СПИН, най-много жертви има в Африка

Глобалната кампания за елиминиране на СПИН постигна значим напредък, но епидемията остава едно от основните предизвикателства за светов...

Повече от 2 300 нови случаи на заразени със СПИН са диагностицирани в Сан Франциско в пика на епидемията през 1992 година. Най-новата налична статистика от 2017 година показа, че 221 души са били диагностицирани с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН. Когато статистическите данни за 2018 година бъдат публикувани през септември, се очаква този брой да бъде около 190.

"Сан Франциско е модел за останалата част от нацията", казва Дейвид С. Харви, изпълнителен директор на Националната коалиция на директорите, които са посветили работата си за превенция на предаваните по полов път болести. "Някои щати и градове нямат ресурсите на Сан Франциско и ще имат проблем да повторят точния модел. Но места като Сан Франциско, Ню Йорк и Сиатъл, начело със Сан Франциско, са важни юрисдикции, които показват на останалата част от страната какво е възможно", добавя той.

Непосредствената цел на кампанията "Да стигнем до нула" е да се намалят новите диагностицирани с ХИВ с 90% между 2013 г., когато имаше 394 случая и 2020 г. Сан Франциско е само на половината път, но се движи по-бързо, в сравнение със САЩ като цяло и с всеки друг голям американски град.

Първата стъпка в тристранния подход е бързото тестване и антиретровирусната терапия за поддържане на здравето на хората и спиране на разпространението на инфекцията. Следва широко разпространено предписание на профилактика и лекарства, които поддържат хора здрави и ги предпазва от инфекции. И накрая, мрежа от работници на терен, които откриват хора, спрели редовното тестване за ХИВ и осигуряват отново грижи за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно