Изследователи откриха най-дълбокото корабокрушение в света в Тихия океан (СНИМКИ, ВИДЕО)

6217
Изследователи откриха най-дълбокото корабокрушение в света в Тихия океан (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: U.S. Navy photo / Public Domain

Американски военен кораб, потънал на рекордна дълбочина от 6895 метра, е открит във Филипинско море, съобщава CNN.

Екип от изследователи заедно с милиардера ентусиаст Виктор Весково на 22 юни са открили мястото на най-дълбокото корабокрушение в историята. Потъналият кораб е ескортният миноносец на ВМС на САЩ „Самюъл Робъртс“ (DE-413), известен също като Сами Би, който лежи на дъното на Тихия океан, разцепен на две. За сравнение той се намира по-дълбоко, отколкото е височината на планината Килимаджаро (5896 метра) и най-високото селище в света – Ла Ринконада в Андите (5100 метра). Преди това рекордьор беше корабът Johnston, който пак Виктор Весково откри през 2021 г. на дълбочина 6469 метра.

„Сами Би“ потъва по време на битката при Самар на 25 октомври 1944 г., когато американският флот преодолява японците край Филипинските острови. Миноносецът се сражава с три вражески бойни кораба, включително „Ямато“, който се счита за най-големия от всички представители на своя клас. На борда на „Самюъл Робъртс“ има 224 членове на екипажа, 89 от които загиват, въпреки че капитан Робърт Копланд и останалите успяват да се спасят.

Битката при Самар. Изображение: Douglas MacArthur / Public Domain

Американският милиардер Виктор Весково, основател на изследователската фирма Caladan Oceanic, заедно със специалиста по хидролокация Джеръми Морис се спускат под вода с частна подводница, за да проучат останките от миноносеца, чиито половини лежат на около 10 метра една от друга. В сътрудничество с екипа на EYOS Expeditions те се гмуркат шест пъти в продължение на осем дни, за да намерят потъналия кораб по наличните данни, сочещи местоположението му. Първо успели да намерят фрагмент от тритръбна торпедна установка.

„Героизмът на капитана и екипажа ще остане в историята на ВМС и за мен беше голяма чест да намеря лобното му място. Мисля, че това ще помогне да се завърши историята на кораба, семействата на загиналите и тези, които са служили на него. Мисля, че когато кораб изчезне в дълбините, за да не бъде видян никога повече, може да възникне чувство на празнота за хората, свързани с него. Намирането на останките може да помогне за приключване на случая, както и да разкрие подробности за битката, които може би не сме знаели преди. Както казваме: "Стоманата не лъже", коментира Виктор Весково пред CNN.

Изследователите се гмурнали и на дълбочина над 7000 метра в търсене на друг американски кораб – самолетоносача „Гамбиър Бей“, за който се смята, че е потънал наблизо, но не успели да го намерят. Разрушителят „Хоел“ не е търсен поради липса на данни. Екипът не се отчайва и уверява, че "Сами Би" няма да държи рекорда задълго, защото новият им сонар Deep Ocean Search може да работи на дълбочина от 11 хиляди метра. През юли Caladan Oceanic планира да продължи да изследва дъното на Тихия океан.

По-рано в Колумбия бяха открити останките на два древни кораба, пълни със съкровища. На борда им са запазени златни слитъци, монети, прибори за хранене, бордови оръдия и много други.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дръзко самоубийство: Защо германците потопиха собствения си флот в края на Първата световна война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...