Изследване: Британският щам на коронавируса не може да преодолее ваксината на Pfizer/BioNTech

5930
Изследване: Британският щам на коронавируса не може да преодолее ваксината на Pfizer/BioNTech
Снимка: Getty Images/Guliver

Ново изследване, което е събрало данни от ваксинирани с ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech, показва, че ваксината действа и срещу т.нар. британски вариант на коронавируса (B.1.1.7). Изследването е публикувано в списание Science!

Съгласно написаното, в проучването са направени тестове с кръвен серум, взет от 40 ваксинирани. Основното заключение е, че макар и да има лек спад на антителата при имунния отговор срещу британския щам, те са в такова количество, че британският вариант на коронавируса няма как да избегне осигурявания от ваксината имунен отговор.

Sanofi обеща на ЕС 125 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Френският фармацевтичен гигант Sanofi обяви, че е постигнал споразумение с германската BioNTech за снабдяване на Европейския съюз с вак...

B.1.1.7 предизвика сериозна загриженост в научните среди, защото има голям брой мутации – общо 10 промени в аминокиселини, отнасящи се до т.нар. шип на вируса (S-протеин). Най-голяма тревога предизвика мутацията N501Y – именно за нея беше направено и българско изследване със суперкомпютри, като първите данни бяха, че тази мутация пречи на по-ефективното "прилепяне" на някои от нашите антитела срещу коронавируса към шипа му и съответно неутрализирането му (бел. ред. - когато антитела се прилепят към шипа, който се явява образно казано ключът за влизане на вируса в организма ни, ключът не може да пасне на ключалката) – ПОДРОБНОСТИ ТУК! Основното предимство на N501Y от гледна точка на вируса е, че му позволява да се прилепи по-плътно до ACE2 рецепторите на клетките ни и така може по-лесно да се размножава. Какво представлява ACE2, НАУЧЕТЕ ТУК!

Въпросната мутация се появява още в т.нар. южноафрикански и бразилски вариант на коронавируса – B.1.3.5.1 и P.1., а това предизвика също тревога, тъй като се счита, че тя се е появила не от един източник на разпространение - с други думи явно поведението на хората и вероятно още доста фактори допринасят за възникване на една и съща мутация с цел коронавирусът да се адаптира срещу имунния отговор на организма ни.

В сегашното изследване с кръвни проби са направени тестове както с B.1.1.7, така и с варианта на коронавируса, който тръгна от Ухан. За британския вариант има 20% спад на титъра антитела, но на база вече съществуващи данни от изследвания при противогрипните ваксини този спад не е толкова голям, че да попречи на ефективен имунен отговор, категорични са учените.

Изследователите обаче предупреждават – за разлика от опита с грипа, все още няма натрупан опит с коронавируса и не се знае кога точно ще е необходимо изменение на ваксините срещу него заради настъпили толкова големи мутации, че използвана вече ваксина да се окаже нееефективна. Затова те настояват постоянно да има проучвания, най-вече клинични, и тестове, за да може да се установи и сериозен протокол кога е необходимо ваксините да се модифицират спрямо щам на SARS-CoV-2, който преодолява първите версии на ваксините. Добрата новина е, че според авторите на сегашното изследване изглежда ваксината срещу коронавируса няма да има нужда да се променя толкова често, колкото противогрипната ваксина, защото осигурява по-дълго време достатъчно добър имунен отговор.

Ново изследване: Ваксината на BioNTech и Pfizer изглежда пази срещу британския вариант на коронавируса

Ваксината "Комирнати" срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, разработена от BioNTech и Pfizer, вероятно ще предпазва от по-заразния британ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com