Изследване: Южноафриканският вариант на коронавируса се съпротивлява по-успешно на ваксини и преболедували

6052
Изследване: Южноафриканският вариант на коронавируса се съпротивлява по-успешно на ваксини и преболедували
Снимка: iStock

Френски молекулярни биолози, изследвали взаимодействието на антитела срещу новия коронавирус с частици от британския и от южноафриканския вариант на SARS-CoV-2, са установили, че южноафриканският вариант оказва по-силно съпротивление. Това става ясно от статия в електронната библиотека bioRxiv, обобщаваща резултатите от изследването, предаде ТАСС, цитирана от в. "24 часа". Изследването обаче не е рецензирано от независим екип.

"Опитите ни показаха, че антитела на хора, прекарали Ковид-19, неутрализират британския вариант на коронавируса и класическата му разновидност D614G. Южноафриканската версия на вируса се оказва по-проблемна - значителна част от пробите кръвна плазма на преболедувалите й не действат или почти не действат срещу заразата", пишат авторите.

СЗО: Броят на заразените с коронавирус в света достигна най-ниски нива от началото на октомври 2020 година

Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала 300,5 хиляди нови случая на заразени с COVID-19 през изминалия ден, което представл...

В средата на декември британските власти съобщиха за появата през есента на два нови щама на SARS-CoV-2 с мутация N501Y, която позволява на вируса да се закрепи по-здраво за ACE2 рецепторите, през които влиза в човешките клетки. За пръв път вариантът е засечен в Уелс през септември миналата година и нивото на разпространението му първоначално е доста ниско.

Според научни данни, в края на октомври миналата година вариантът преминава през още 17 мутации и след това започва бързото му разпространение във Великобритания, където в момента е доминиращ щам. Наблюденията сочат, че той се разпространява около 1,7 до 2 пъти по-бързо в сравнение със съществуващите щамове на SARS-CoV-2 и вече е проникнал в редица страни в Европа и Азия. В Бразилия и в Република Южна Африка са открити местни щамове с подобен набор мутации.

Екип учени, в който участва Оливие Шварц, научен директор на Института "Пастьор" в Париж, откриха сериозни различия в характера на действие на антителата срещу британската и южноафриканската разновидности на SARS-CoV-2 при експерименти с кръвна плазма от 83-ма жители на Орлеан, прекарали Ковид-19.

Опитите показали, че антителата могат да се съединяват с всички разновидности на SARS-CoV-2, но ефективността на действията им много се различава и това се проявява особено отчетливо при ниски концентрации на неутрализиращите молекули. Антителата добре неутрализират британската разновидност на коронавируса и класическия щам D614G, преборвайки инфекцията в 79 от 83 случая. В същото време 40 на сто от пробите на преболедувалите не са успели да неутрализират южноафриканския вариант на SARS-CoV-2 - т.е. те се разболяват отново, но не е изчислено колко тежко ще протече заболяването. Почти същият е резултатът от проби на хора, имунизирани с ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech - заключението обаче е, че въпреки това ваксината пази от сериозно протичане на COVID-19 и хоспитализация в тези 40% от случаите, в които не спира изцяло вируса. Важно е да се напомни, че 2 седмици след поставяне на втората доза вече има развит най-силен имунен отговор - и дори при южноафриканския вариант 60% от ваксинираните успяват да му противостоят напълно. Има направено изследване и за РНК ваксината на Moderna (технологията е като тази на "Комирнати") и тя показва 5 до 10-пъти по-слаб ефект срещу южноафриканския вариант на коронавируса.

Вместо с AstraZeneka в ЮАР ваксинацията ще бъде с Johnson&Johnson

Република Южна Африка (РЮА) стартира имунизационна кампания срещу коронавирус с ваксината Johnson&Johnson срещу COVID-19, след ка...

Освен това ваксината "Комирнати" не пречи на новите щамове да проникват в носа и да се размножават в неговите клетки. Шварц и колегите му се надяват последващи изследвания да успеят да установят дали това е характерно и за други ваксини, както и да се определят последиците от подобно частично проникване на вируса в човешкия организъм.

И още - основното притеснение е т.нар. мутация E484K. Точно тя е тази, която позволява на коронавируса по-успешно да се крие от антителата ни и да заразява. Тя е открита както в южноафриканския, така и в бразилския (P.1 и P.2) вариант на коронавируса, но вече се появява и при британския вариант - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Изрично в изследването е посочено, че не е проучен ефектът на т.нар. кръстосан клетъчен имунитет и се казва, че той може да реагира по-силно и добре от т.нар. хуморален имунен отговор т.е. този, осигуряван от антитела!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно