Японско проучване доказва: Водата за уста има антивирусен ефект срещу SARS-CoV-2

4509
Японско проучване доказва: Водата за уста има антивирусен ефект срещу SARS-CoV-2
Снимка: iStock

И досега имаше предположения, че гаргара с разтвори за гърло и уста може да има позитивен ефект в потискане на разпространението на COVID-19. Проучване от Япония потвърждава това, като посочва едно конкретно вещество като особено ефективно - цетилпиридиниев хлорид.

Тази съставка присъства в най-разнообразни форми в много продукти за устна и носна хигиена, коментира във Facebook експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Самото изследване се нарича „Антивирусен ефект на цетилпиридиниев хлорид във вода за уста върху SARS-CoV-2“. То е публикувано в рецензираното научно списание „Scientific Reports“ още на 18 август тази година.

Цетилпиридиниевият хлорид (CPC) е четвъртично амониево съединение, което се съдържа във водата за уста и е ефективно срещу бактерии, гъбички и вируси. Съществуват малко доклади за ефекта на CPC срещу SARS-CoV-2 при ниски концентрации, като 0,001%-0,005% (10-50 µg/ml). "Интересно е, че установихме, че ниските концентрации на CPC потискат инфекциозността на изолираните от човека щамове SARS-CoV-2 (Ухан, Алфа, Бета и Гама) дори в слюнката. Освен това демонстрирахме, че CPC проявява анти-SARS-CoV-2 ефект, без да нарушава обвивката на вируса, като използвахме анализ на плътността на захарозата и електронно-микроскопско изследване. В заключение, това проучване предостави експериментални доказателства, че CPC може да инхибира SARS-CoV-2 инфекцията дори при по-ниски концентрации", посочват учените.

Те са разгледали различни щамове на SARS-CoV-2, включително оригиналния, Алфа, Бета, Гама и вариантите, "пораждащи безпокойство". "Тестът за плаки показа, че CPC значително потиска инфекциозността на всички изследвани случаи на SARS-CoV-2 директно по дозозависим начин. Третирането с 50 μg/ml цетилпиридиниев хлорид напълно деактивира оригиналния щам на вируса, причиняващ COVID-19. Търговска вода за уста, съдържаща същата концентрация на CPC, показа по-добър антивирусен ефект от разтвора на CPC без съпътстващи съставки", констатират учените.

Резултатите показват, че по-ниските концентрации на CPC (10-40 μg/mL) от тези на наличната в търговската мрежа вода за уста (50 μg/mL) проявяват анти-ковид ефект при много щамове, включително тези, определени като "пораждащи притеснения" (най-новите варианти).

"Количествата на инфекциозните вириони са намалени от CPC преди навлизането им и в клетките. Всички експерименти са проведени със CPC в концентрация, която не предизвиква цитотоксичност", анализират още те.

За да отговорят на въпроса дали CPC е ефективен срещу SARS-CoV-2 в слюнката, която съдържа много протеини и е силно вискозна, учените са измерили инфекциозността на оригиналния щам на SARS-CoV-2 чрез анализ на плаката след инкубация със CPC в слюнка, събрана от здрави доброволци. Изследването на плаките показа инхибиращ ефект на CPC (25-40 μg/ml) срещу SARS-CoV-2 в слюнката в значителна степен в зависимост от дозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com