Картите Таро не са били предназначени за гадания

8746
Картите Таро не са били предназначени за гадания
Снимка: iStock

Картите Таро могат да разкажат за съдбата, да разкрият тайните на миналото и да покажат какво може да очаква света през 2023 г. Поне така смятат някои хора.

За предсказване на бъдещето някои си правят хороскоп, други гадаят на кафе, руни или се обръщат към екстрасенси. Трети се обръщат към картите Таро. Никой не знае точно откъде идват, нито защо са се появили. Според едни Таро са обикновени карти за игра, докато други им приписват древните тайни на египетските жреци, пише Ancient Origins.

Произходът на Таро

Таро е известно с различни други подобни имена, включително Tarock, Tarokk, Taroky, Taroc, Tarok, Tarocchi. Произходът на тази дума е неизвестен, но има мнение, че тя произлиза от арабската дума taraha, което означава „да отхвърлиш, да отложиш“.

Тази арабска връзка се вижда в мнението, че картите Таро са били използвани първоначално като карти за игра от мамелюците (военна каста в средновековен Египет, с голямо влияние в Близкия изток), което след това се е разпространило в Западна Европа. Някои даже твърдят, че Таро е изобретено дори по-далече, тоест в Китай, и че мамелюците са възприели тези карти оттам.

Откъде идват зодиите и защо Овенът всъщност е Риби, а Скорпионът може би е Змиеносец

Според друга разпространена версия колодата Таро е създадена в Северна Италия през 15. век. Например търсене за няколко тестета карти „триумф“ (за които се казва, че се различавали от обикновените карти за „игра“ по Старшите аркани) можело да бъде намерено в писмо, изпратено през 1440 г. от херцога на Милано.

Карти за игра

От Италия Таро се разпространило в различни други европейски страни, включително Дания, Унгария, Франция, Германия и Австрия, където с тази колода се играе и до днес. Най-популярните игри, които се играят с карти Таро, са Тарок и Френско Таро. Има и други игри с карти Таро, които се играят в различни европейски страни.

С разпространението на Таро в Европа се появяват много регионални вариации. Някои колоди например съдържат 62 карти, а други – 78. Има и тестета, които съдържат до 97 или 98 карти. Освен това арканите на Таро се различават в различните региони.

Има обаче общи елементи, които лесно се намират в картите Таро: това е разделянето на четири масти в зависимост от вида на колодата: френска – каро, пика, спатия и купа, или италианска – монети (пентакли), чаши, мечове и жезли. Също така често срещан елемент е специалната маст на козовете – Старшите (големите) аркани.

Следващият общ елемент са 21 специални карти (козове), известни като Старши (или Големи) аркани при Таро. Таро е една от най-ранните игри с карти, в които е въведена концепцията за козове. Във френската колода козовете често са изобразявани като „произволни сцени на хора в работа и игра, животни, както действителни, така и митологични, и пейзажи от регионални местности“.

Символиката на картите

Що се отнася до италианската колода, казва се, че изображенията на арканите се различават. Все пак те включват такива познати фигури като Папата, Мага, Императора, Влюбените и Смъртта. За тези, които използват карти Таро за гадаене, те обикновено имат символично значение.

Предполага се също, че вместо да бъдат натоварени с мистика, фигурите на тези аркани са имали за цел да отразяват „важни аспекти от реалния свят, в който са живели играчите“. Освен това, тъй като това е бил християнският свят от Средновековието, се казва, че картите съдържат „видна християнска символика“.

Третият общ елемент е друга специална карта, наречена Глупак/Шут или „освобождение“. Във френската колода тази фигура често се изобразява като някакъв артист, например арлекин или музикант. Въпреки че изображението прилича на „жокера“ в стандартното тесте от 52 карти, те не са исторически свързани.

Таро за гадаене

Смята се, че за първи път карти Таро за гадаене са използвани от французина Антоан Корт дьо Гебелен, бивш протестантски пастор от Ним, който тълкува Таро като тайнствено хранилище на езотерична мъдрост през 1781 г.

Дьо Габелен смята, че Таро съдържа тайна на древните египтяни – Книгата на Тот. Той разработва реконструкция на историята на Таро, без да представи никакви исторически доказателства, че египетските жреци са вградили древната Книга на Тот в тези изображения. Те ги донесли в Рим, където били тайно известни на папите, които ги донесли в Авиньон през 14. век. Според Корт дьо Гебелин има връзка между 21-те Старши аркана на Таро и Глупака и 22-те букви от еврейската азбука.

Изказвани са много предположения за мистичния произход на Таро, съществуват множество колоди и са изписани множество книги с тяхната символика. Една от тях е „Таро на Тот“, дело на кабалиста и церемониален маг Алистър Кроули, който заедно с художничката Фрида Харис създава нова колода, в която заменя 11-ия аркан Справедливостта с Похот и поставя Глупака начело на колодата като нулев. Картите Таро също така са били възприемани като дело на алхимици от 13. век, индийски свещени текстове, еврейски знания и дори скрита информация за рицарите тамплиери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com