Кога идва истинската зима?

46922
Кога идва истинската зима?
Снимка: Suppenkasper / Pixabay

На 22 декември в 5 часа 27 минути и 19 секунди българско време ще станем свидетели на зимното слънцестоене. И на този ден в Северното полукълбо ще започне истинската зима – астрономическата.

Какво е зимно слънцестоене

От гледна точка на астрономите зимното слънцестоене е моментът, в който Слънцето достига минималната си деклинация. Ако преведем това на обикновен език, тогава Слънцето ще бъде „заседнало“ на една височина – толкова ниско, че дори по обяд буквално ще виси над хоризонта. Височината на слънцето в деня на зимното слънцестоене ще бъде само 11 градуса.

Кога е зимното слънцестоене през 2023 г.?

Зимното слънцестоене ще настъпи на 22 декември.

За какво трябва да се подготвят хората в Северното полукълбо? На първо място, за най-краткия ден в годината: на 22 декември той ще продължи само 6 часа, 59 минути и 49 секунди. И съответно ни очаква най-дългата нощ: 17 часа и 11 секунди! А отвъд Полярния кръг Слънцето изобщо ще престане да изгрява: там ще настъпи полярната нощ.

След 22 декември дните постепенно ще стават малко по-дълги. Но този процес не е бърз: няколко минути на денонощие. До 1 януари 2024 г. светлата част на деня ще се увеличи само с 6,5 минути.

Влиянието на зимното слънцестоене: традиции

И учени, и неспециалисти са на едно и също мнение: зимното слънцестоене, както и другите природни явления, е изключително мощен енергиен феномен. Неслучайно 22 декември се нарича „полунощ на годината“, „преход от тъмнина към светлина“, „начало на годишния кръговрат“... За прабългарите това е било началото на Новата година.

Вероятно затова има толкова много митове, традиции и знаци са свързани с този ден.

Да се освободим от ненужното

Например било е обичайно през декември да се отстрани това, което пречи на живота, да се отърве човек от ненужните неща. И това се отнася не само, както някои си мислят, за чисто материални неща: не само изхвърляне на старите вещи и боклука от килера и внасяне на искряща чистота в къщата. А да върнете дълг, да разрешите конфликт, да „заровите брадвата“, да оставите обида, да сложите край на лошите навици – винаги се е смятало, че е по-добре да влезете в новата година без тежко бреме.

Пожелания

Още в деня на зимното слънцестоене винаги са поставяни желания. Записвали ги на лист хартия, после ги изгаряли, събирали внимателно пепелта и я разпръсвали... Други засявали семе от любимо растение в саксия. След това го пазели до пролетта и го пресаждали, когато времето се затопли.

Народните знаци

Между другото, гледайте какво ще се случи зад прозореца на 22 декември. Според народното вярване, ако в деня на зимното слънцестоене е много студено и ветровито, тогава предстоят много снежни бури и мразове. Ясно небе и ярко слънце? Същото време се очаква и по Коледа. Но скрежът по дърветата на този ден предвещава богата реколта.

Кога ще свърши астрономическата зима през 2024 г.?

Астрономите изчисляват всичко почти едва ли не до милисекунди. Астрономическата зима не прави изключение. Учените казват: зимата ще си отиде на 20 март 2024 г. в 5 часа, 6 минути и 3 секунди. Между другото, това също ще бъде много забележителен ден:

  • На него се пада най-късата нощ през зимата – 11 часа 48 минути 52 секунди,
  • и най-дългият ден през зимата – 12 часа 11 минути 8 секунди.

Общо астрономическата зима ще смразява (или ще изненадва с поредното необичайно топло време) за 88 дни, 23 часа и 38 минути.

Между другото, интересно е да разгледаме графика за пристигането на астрономическата зима в бъдеще. Да кажем, че през следващите три години това ще се случи на 21 декември. През 2027 г. – отново на 22 декември, а след това по същия ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com