Кои са най-смъртоносните болести за хората през XXI век?

15847
Кои са най-смъртоносните болести за хората през XXI век?
Снимка: Getty Images

Сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, както и СПИН, ще бъдат главните причини за смъртността на населението през XXI век. Експерти са на мнение, че в рамките на столетието ракът няма да бъде окончателно победен, а лек за СПИН е възможно да бъде открит едва към края на века.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) ежегодно от неинфекциозни заболявания в света умират 41 млн. души, което представлява 71% от общата смъртност. Най-голям е делът на сърдечносъдовите заболявания — 17,9 млн. смъртни случаи.

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Световният ден за борба с рака е глобално събитие, което отбелязваме всяка година на 4 февруари. На този ден се обединяваме в опит да б...

"Хората умират основно от неинфекциозните заболявания, като на първо място са сърдечносъдовите заболявания; основно инфаркти и инсулти", твърди Екатерина Иванова, главен специалист по медицинска профилактика за Московска област към Министерството на здравеопазването на Руската федерация пред РИА Новости, предаде БГНЕС.

Според Иванова профилактиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания в редица държави са достатъчно напреднали и позволяват на множество пациенти да преживяват инфаркт или инсулт. В по-голямата част от света обаче медицината не е на толкова високо ниво и смъртността при този тип заболявания остава твърде висока.

Според СЗО ракът е втората причина за смъртността в света. През 2015 година от онкологични заболявания са починали 8,8 млн. души, т.е. всеки шести смъртен случай. Следва да се отбележи, че случаите на рак се увеличават предимно заради нарастване на продължителността на живота в световен мащаб. Промените в хранителния режим на жителите на развитите държави, както и замърсяването на околната среда също оказват своето влияние.

"Храненето може да бъде един от рисковите фактори за развитие на злокачествени тумори. Ядем все по-малко храна с растителен произход и повече такава много богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати. В развитите страни и някои от развиващите се като Китай, затлъстяването е вече същинска епидемия. Това е и един от рисковете за развитие на злокачествени тумори", твърди професор Сергей Тюляндин, председател на Руското общество за клинична онкология (RUSSCO).

Манията към компютърни игри ще бъде призната за болест

Световната здравна организация смята да включи манията към компютърни и видео игри в списъка на психическите разстройства, който е част...

"Днес ние можем да се справим с даден тумор, да го излекуваме. Още обаче не сме се научили как да лекуваме нашето ДНК. Т.е. ние можем да излекуваме човек от един конкретен тумор, но утре той ще развие друг тумор, вдругиден трети и т.н.", поясни професор Тюляндин.

Според СЗО, СПИН остава един от главните причини за смъртността в световен мащаб. Към края на 2016 година 36,7 млн. души да били инфектирани с този вирус.

"Много вероятно е към края на века да се справим със СПИН и да създадем ефективна ваксина. Сега съществуват прототипи на ваксини, които предпазват едва около 30% от население. Това далеч не е достатъчно. Една ваксина трябва да предпазва минимум 70-80% от хората, за да се приеме за ефективна", твърди професор Едуард Карамов от руския Институт по вирусология. Според него не е изключено вече да съществуват подобни препарати, но все още да не е проведен пълният цикъл изпитания, доказващ тяхната ефективност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно