Колкото по-положителен начин на живот, толкова по-развит мозък

10198
Колкото по-положителен начин на живот, толкова по-развит мозък

Хората, които притежават добро образование, физическа издръжливост, добри показатели на тестовете за интелект и подобни "положителни" признаци, притежават по-голямо количество връзки в мозъка.

До този извод са стигнали изследователи, които са публикували статия в сп. Nature Neuroscience.

Импланти в мозъка за подобряване на паметта

Когато през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век киберпънкът беше на мода, всички смятаха, че различни чипове в мозъка, импланти ...

Стивън Смит (Stephen Smith) и колегите му от Оксфордския университет описват първия резултат, получен в рамките на проекта за изследване на човешкия кънектом (Human Connectome Project).

Кънектом е нещо като триизмерна карта за връзките в нервната система. Смит и колегите му използвали кънектомите на главния мозък на около 460 доброволци на възраст 22-35 години. За всеки участник в изследването се отчитали около 280 признака, по-конкретно възраст, склонност към употреба на наркотици, социално-икономически статус, лични качества и резултати от изпълненията на различни тестове за интелект.

Като обработили тези данни, изследователите открили, че при хората с голям брой "положителни" признаци – например по-образовани, физически издръжливи, с високи резултати на тестовете за памет – различните мозъчни области били свързани помежду си по-добре, отколкото при хората с "негативни" признаци – като пушене, агресивно поведение, наличие на проблеми с алкохол в семейството.

"Установихме една явна зависимост – доброволците преимуществено се разпределяха по една "положително-отрицателна" ос, свързваща начина на живот, демографските и психометричните показатели с определена структура на връзки в мозъка", пишат Смит и колегите му.

Американци отгледаха копие на човешки мозък

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък. Ръководителят на изследването &nd...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com