Малария довела до измирането на динозаврите

6333
Малария довела до измирането на динозаврите

Учените от университета на Орегон са открили свидетелства, че маларията е съществувала още преди 100 милиона години и първите ѝ жертви били влечугите, включително динозаврите. Изследването е публикувано в сп. American Entomologist.

По-рано се смяташе, че маларията е заболяване със сравнително съвременен произход. Неговият основен причинител е родът Plasmodium, а основно се разпространява чрез комари. Годишно маларията убива до 400 000 души.

Брачните танци на динозаврите

Изследователите намират все повече и повече доказателства, че динозаврите са приличали на съвременни птици. Сега към това може да се до...

Старите форми на това заболяване може да са използвали широк спектър от насекоми преносители, а също и да се предизвикват от различни маларийни щамове. Учените смятат, че маларията може да е оказала голямо влияние на еволюционното развитие и измиране на животните на Земята.

Джордж Пойнар, ентомоолг от университета на Орегон, е на мнение, че маларията може да се е появила у насекоми преносители преди повече от сто милиона години и да е била една от причините за изчезването на динозаврите.

Ученият основава своята идея на находката на следи от малариен възбудител в комар, захванат във фосилизирана смола на възраст 15-20 млн. години. Това е бил щам, който с нищо не се отличава от съвременния.

Пойнар смята, че маларията се е развила до съвременните форми заедно с насекомите преносители, които са се появили още във времената на динозаврите.

Нови открития за динозаврите

Палеонтолози са изучили състава на черупката на динозавърски яйца и са установили каква е била температурата на тялото на тези животни....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com