Вулканите не са могли да убият динозаврите

12683
Вулканите не са могли да убият динозаврите
Снимка: Getty Images/Guliever

Мащабните изригвания на вулкани едва ли са могли да доведат до измирането на динозаврите в края на мезозоя, въпреки общоприетото мнение. До този извод са стигнали авторите на статия в сп. Nature Geoscience, пише Мегавселена.

Смята се, че вулканичната дейност е изиграла решаваща роля в измирането на динозаврите – тя е променила привичната за тях среда, като я е направила негодна за живот.

Нови открития за динозаврите

Палеонтолози са изучили състава на черупката на динозавърски яйца и са установили каква е била температурата на тялото на тези животни....

В атмосферата много десетилетия поред са изхвърляни продукти на изригването – прах и серен диоксид. Вулканизмът от мезозойската ера, в края на която са измрели динозаврите, обикновено се свързва с базалтови потоци. В местата на разпространението на последните вулканите са изригвали не повече от няколко десетилетия, а между периодите на активност те са спали от стотици до хиляди години.

Учените от университета на Лийдс (Великобритания) са решили да проверят дали това време е достатъчно, за да увреди биосферата. Те са моделирали разпространението на сернистите газове, аналогично на изхвърлянето при изригване на вулкани, които са довели до формирането на Деканските капани и магматичната провинция на река Колумбия.

Установено е, че десетилетно изригване подобно на деканското би дало понижение на температурите на Земята само с 4,5 градуса по Целзий. За сравнение – катастрофалната за човека, но не и пагубна за биосферата като цяло „вулканична зима“ след изригването на вулкана Тоба (преди около 77 000 години) е охладила температурите с 4-10 градуса.

При това температурата на околната среда се е възстановила 50 години след утихването на вулканите. И накрая, макар че киселинните мъгли са могли да погубят чувствителната към тях растителност, като цяло морските и наземните екосистеми са били устойчиви към такъв род въздействия.

Нови разкрития: Какво наистина е убило динозаврите

В началото на 80-те години на миналия век въпросът какво е довело до изчезването на динозаврите преди 65 млн.години все още бе мистерия...

Новият модел ще накара учените да погледнат по нов начин на причините за изчезването на динозаврите. Вулканите и астероидите по-рано са признавани за главни виновници за гибелта на големите животни.

През 2014 година геолозите откриха, че 250 000 години преди падането на Чиксулубския метеорит е започнала мощна серия изригвания с продължителност половин милион години. Освен това съществува хипотеза за „двойния удар“, според която падането на метеорит в Мексиканския залив заедно с изригването на магма съвместно е унищожило динозаврите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com