Малтретирането в детството се проявява в потомството

3009
Малтретирането в детството се проявява в потомството
Снимка: iStock

Жените, които са преживели малтретиране от страна на родителите си като деца, са изложени на по-висок риск да родят деца с разстройство от аутистичния спектър (РАС), разстройство с дефицит на вниманието (СДВ) и астма в сравнение с жени без травмиращ опит в детството. Освен това у дъщерите на такива жени бил установен повишен риск от развитие на затлъстяване. Статията е публикувана в The Lancet Public Health.

Под малтретиране се разбира всяко поведение на родител, което води до физическо или емоционално увреждане. Видовете малтретиране включват физическо, сексуално и емоционално насилие, както и липса на грижи – пренебрегване на основните потребности на детето. Според изследване около една трета от всички възрастни са се сблъсквали с насилие в детството си.

В допълнение към етичната страна на проблема той има доста осезаеми социални последици. Децата, които са били малтретирани в детството, в бъдеще страдат от психични разстройства, наркомания, сърдечносъдови и метаболитни заболявания. Освен това според някои учени насилието над деца се отразява на здравето на тяхното потомство.

Кошмарите в детството увеличават риска от болест на Паркинсон с 640%

Клаудия Бус от Свободния университет в Берлин ръководи кохортно ретроспективно изследване, в което учените търсели закономерности между малтретирането на момичета в детството и родените по-късно от тях деца с различни нарушения на здравето. Изследователите получили данни за малтретиране в детска възраст с помощта на два въпросника, попълнени от жени като част от изследователска програма на САЩ за влиянието на външни фактори върху развитието на детето. Въпросниците обхващали всички видове малтретиране над деца. В анализа взели участие общо 3954 двойки майка – дете от 1999 до 2016 г.

Почти половината от жените в изследването (1742 жени, 44%) съобщили, че са преживели насилие в детството си. При сравняване на двете групи било установено, че жените, които са били малтретирани като деца, по-често раждали в по-млада възраст, оставали с по-ниско ниво на образование и годишен доход в сравнение с жените, които не били малтретирани като деца. Учените не открили разлика в разпределението на половете на родените деца и възрастта на биологичните бащи на децата между групите.

Първичният анализ показал, че майките, които са преживели малтретиране в детството, по-често раждали деца с проблеми с интернализацията, РАС, СДВ и астма. При отчитане на допълнителни параметри учените открили, че при момичетата, чиито майки в детството са преживели насилие, рискът от развитие на детско затлъстяване също бил по-висок. В същото време учените не са открили никаква връзка между преживяното в детството насилие и развитието на алергии при децата. 

Изследването показва, че малтретирането на деца, по-специално на момичета, се отразява негативно не само на тях в зряла възраст, но също на следващото поколение. Засега учените не могат да назоват конкретните причини за такава закономерност. Възможно е тя да има и биологична основа, но е важно да се отчита и социалният фактор: детето може да расте в непосредствена близост до бабата и дядото – родителите на майката, които са били жестоки към нея в детството. Възможно е, след като е преживяла насилие в детството, една жена да използва подобен модел на поведение спрямо децата си.

Произходът на жестокостта и насилието се търси в цялата история на човечеството. Учените обаче понякога откриват неочаквани фактори, които ги провокират. Наскоро стана известно, че високите и ниските температури провокират ръст на реч на омраза в Twitter.

Изследванията показват, че има връзка между метеорологичното време и агресията. Учените посочват три основни причини. Първо, физическият дискомфорт от високите температури провокира насилие и агресия. Второ, изменението на климата влошава социално-икономическите условия, които се явяват индикатори за агресивно поведение сред възрастните. И накрая, променящите се климатични условия засилват агресията на групово ниво. Но като се има предвид, че повече от 60 процента от населението на света използват интернет, проблемът с омразата и агресията в онлайн средата не трябва да се пренебрегва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно