Мазното – шести основен вкус на човека

7488
Мазното – шести основен вкус на човека
Снимка: БГНЕС

Вкусът към мазнини се явява уникален и трябва да стане шестият в списъка на базовите вкусове заедно със сладкото, горчивото, киселото, соленото и умами. Новият вкус, който учените нарекли "олеогустус", в чист вид се възприема от хората като нещо неприятно. Изследване на тази тема е представено в сп. Chemical Senses, пише The Independent.

Американските учени се опитали да изяснят какви са на вкус неестерифицираните мастни киселини – основен строителен материал на мазнините. Доброволци, чието обоняние било ограничено с прищипване на носа, опитвали различни вещества на вкус, а след това били разделени по групи по принцип на сходство.

Мощна омега формула чисти организма от лошите мазнини и плаките

Лошата диета, приемът на храни с високо съдържание на наситени транс мазнини, преработени храни, захарни изделия могат до доведат до хр...

Всички участници признали вкуса на мастните киселини за особен и различен от другите образци. Мнозина го нарекли горчив, предизвикващ дразнение, неприятен. Провеждането на изследването не било лесно, тъй като няма дума, която да обозначава тези усещания.

"Силният вкус на мазнини дава на мозъка сигнал, помагащ на човека да определи развалени или гранясали продукти. Но в неголеми концентрации той усилва вкусовите усещания от някои видове храна, добавяйки важни нотки към общия "букет" – подобно на това как горчивото само по себе си е неприятно, но в неголеми дози само допринася за привлекателността на виното и шоколада", пояснява Ричард Матс, съавтор на статията.

Новото откритие може да помогне в разработката на заместители на мазнини – сега продукти от такъв род възпроизвеждат само структурата на мазнините, но не и техния вкус.

Според приетата от учените класификация съществуват пет основни вкуса – кисело, солено, горчиво, сладко и умами (umami), предизвикван от действието на глутамата и рибонуклеотидите върху специални рецептори.

Издишваме мазнините през белия дроб

Освен изгаряни с цел отслабване, мазнините могат да бъдат издишани чрез белия дроб, съобщи Би Би Си, позовавайки резултатите от изследв...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com