Микробите дават ценна информация

1724
Микробите дават ценна информация
Снимка: iStock/Guliver

Американски молекулярни биолози разработиха алгоритъм, който може да изчисли възрастта на човек с точност от около 3-4 години чрез проби от микрофлората на кожата му. Това съобщи пресслужбата на Калифорнийския университет в Сан Диего, позовавайки се на статия в списанието mSystems.

"Появата на подобен инструмент ще ни помогне да разберем каква роля играе микрофлората за стареенето на човешкото тяло и за развитието на заболявания, свързани със стареенето на организма. Освен това вече можем да тестваме как различни средства, които забавят старостта, ще повлияят на функционирането на животните и хората", каза биологът от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) Сю Чженцзян, предаде БГНЕС.

Международен ден на жените и момичетата в науката

11 - февруари е Международният ден на жените и момичетата в науката.  Международният ден има за цел да насочи общественото вниман...

Около десет пъти повече бактерии, гъбички и друга микрофлора живеят в човешкото тяло, отколкото нашите собствени клетки. Тези едноклетъчни съжители не само влияят активно на храносмилането и метаболизма, но и на други аспекти на живота и дори на поведението на хората.

Наличието на определени видове микроби в микрофлората на червата и стомаха значително увеличава вероятността от развитие на рак и други заболявания. В допълнение, преди две години американски биолози установяват, че малък брой определени видове бактерии в червата на новородени мишки са свързани с повишена вероятност от развитие на аутизъм.

Сю и неговите колеги са открили, че микрофлората на някои части и органи на човешкото тяло може да бъде използвана за идентифициране на възрастта му чрез анализ на проби от слюнка и други секрети.

Биолозите са комбинирали информацията от този проект с подобни бази данни, като са получили общо приблизително 4 400 проби чревна микрофлора, както и 2 500 проби от едноклетъчни организми, живеещи върху кожата и слюнката на жители на Канада, САЩ, Китай и Танзания.

Откриха клетка, която убива рака

Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огром...

Учените внимателно са проучили тези биоматериали и са ги сравнили, опитвайки се да идентифицират общи черти и разлики, свързани с пол, хранителен режим, възраст и други характерни черти на собствениците на тези проби.

Например видовият състав и разнообразието от бактерии, живеещи в червата на мъжете и жените, се различават значително, но такива разлики не са характерни за микрофлората на слюнката и кожата. По подобен начин структурата на микрофлората на кожата и слюнката забележимо се променя заедно с възрастта на доброволците, което е нехарактерно за обитателите на червата.

Така възрастта на човек може да бъде изчислена с точност от около 3,8 до 4,5 години според видовия състав и разнообразието от бактериите, живеещи в слюнката и кожата, докато за микрофлората на храносмилателните органи този показател е 11,5 години.

Както предполагат учените, тези разлики се дължат на факта, че условията на живот на микробите, живеещи върху кожата и в устната кухина, се променят приблизително по един и същи начин за всички хора, докато животът на бактериите, гъбичките и вирусите в червата зависи от храненето на всеки отделен човек.

Ето кога е живял най-древният скорпион на Земята

Учените в Уисконсин, САЩ, откриха останките на най-древния скорпион на Земята. Той е живял в морето преди около 437 милиона години и е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно