Минерали в Мъртво море "разказват" за появата на живот на Земята

8707
Минерали в Мъртво море "разказват" за появата на живот на Земята
Снимка: Art of mining

На брега на Мъртво море учените откриха за първи път циклофосфати – неорганични молекули, за които се предполага, че са изиграли важна роля при формирането на живота на Земята. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Geology“.

Биолозите предполагат, че първите живи организми са се появили на Земята по време на архейската ера, започнала преди около 4,5 млрд. години и приключила прези 2,5 млрд. години. Точното време на появата им, както и конкретните механизми на техния произход все още са предмет на научни спорове. Засега може да се каже единствено, че в първичните океани на Земята животът е съществувал поне от 3,4 млрд. години. Много геолози, обаче, смятат, че първите микроби са се появили значително по-рано.

Част от учените са склонни да приемат твърдението, че животът се е зародил не в океаните, а на сушата близо до гейзери и вулкани. В подкрепа на тази теория са откритите първи живи организми, които очевидно са били добре приспособени към високите температури. Освен това на сушата има много бор, фосфор, молибден и азот – критично важни елементи за живота, чиято концентрация в океанските води е изключително ниска.

Израел, Йордания и Палестина напредват с проекта си за спасяването на Мъртво море

Израел, Йордания и Палестина напредват с проект за спасяване на Мъртво море, съобщи на правителствено заседание израелският премиер Бен...

По време на геоложки проучвания на бреговете на Мъртво море руски и израелски учени откриват за първи път аналози на първичните запаси от фосфор на Земята. Става въпрос за неорганични съединения от клас циклофосфати.

При разлагането на циклофосфатите във вода се отделя голямо количество енергия, достатъчно да привлече остатъчната фосфорна киселина към органичаната молекула. Поради това те често са смятани за основен източник на пребиотичен фосфор в ранната Земя. Проблемът е, че преди на планетата не са откривани циклофосфати, пише в статията.

Първоначално учените са проявили интерес към залежите на други фосфиди – фосфорни съединения без наличието на кислород. Фосфидите се образуват в малки количества около геотермални източници и гейзери. Те също биха могли да играят важна роля в произхода на живота, служейки за изходен материал за образуването на циклофосфати.

Наличието на ограничено количество фосфидите в съвременната литосфера не означава, че те не са били често срещани на Земята по-рано, тъй като геохимичната среда преди милиарди години е била значително по-различна от днешната. С течение на времето земната атмосфера се е насищала все повече с кислород, а окисляването в новата среда може да е довело до образуването на циклофосфати, смятат учените.

В Израел откриха девет неотваряни свитъка от Мъртво море

Израелски учен откри девет неотваряни свитъка от Мъртво море в държавен склад за съхранение на антики, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран ...

Те открили възможни следи от тези процеси по южните брегове на Мъртво море, на територията на басейна Хатурим. Седиментните скали там са необичайно пъстри. Тези скали са оцелели при нагряване до високи температури и са особено интересни за търсенето на циклофосфати, които вероятно са възникнали върху древната Земя в резултат на метеоритни удари или след вулканична дейност.

Учените открили зърна фосфиди, в чиято централна част имало „заключени“ частици циклофосфати от желязо и никел. Близостта им показва, че вторият вид съединения се е образувал в резултат на окисляването на фосфидите при високи температури. Като цяло този процес повтаря онова, което се предполага, че се е случило преди милиарди години на Земята.

Затова се смята, че горните скални слоеве около Мъртво море може да бъдат разглеждани като система, възпроизвела образуването на съдържащи фосфор вещества в ранния етап на еволюцията на Земята. Откритите циклофосфати доближават учените до откритието как са се синтезирали сложните молекули, довели до възникването на живота на нашата планета.

* Информация:ТАСС, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com