Митридатизъм: древният метод за придобиване на имунитет към отрова

12690
Митридатизъм: древният метод за придобиване на имунитет към отрова
Снимка: Evelyn De Morgan / Public Domain

Опровергавайки смъртта глътка по глътка, митридатизмът е дръзкото древно изкуство за самоимунизация срещу отрови. Наречена на най-известния си поддръжник, цар Митридат VI от Понт, тази практика представя крайностите, до които са стигнали владетелите в стремежа си за неуязвимост, пише Ancient Origins.

Страхът на царя и неговото дръзко решение

Крал Митридат VI, който управлява Понтийското царство в Североизточна Мала Азия от 120 – 63 г. пр.н.е., е бил известен с параноя от отравяне. Този страх не бил съвсем неоснователен: политическият пейзаж на неговата епоха бил коварен, като убийствата чрез отрова били твърде често срещан инструмент за власт. За да противодейства на тази постоянно присъстваща заплаха, Митридат измислил смел план: да консумира малки дози от различни отрови, като постепенно увеличава количеството с надеждата, че ще развие имунитет.

Както гласи легендата, ежедневният му режим включвал поглъщане на малки количества различни отрови, стриктно отбелязване на ефектите и коригиране на дозите. Това самостоятелно експериментиране, макар и изпълнено с опасности, му донесло известен успех. Разказите за съпротивата му срещу опитите за отравяне станали легендарни, затвърждавайки образа му на владетел, не само мъдър, но и непобедим.

ОЩЕ: Стрихнин в супата. Най-известните отровители в историята

Митридат VI тества отрови върху затворник. Robert Alan Thom / National Library of Medicine / Public Domain

Но крайната ирония на митридатизма се крие в предполагаемия му край. Когато бил изправен пред неизбежно залавяне от римляните, Митридат се опитал да сложи край на живота си, като консумира отрова. Но неговият имунитет, култивиран с години, направил токсините неефективни. Според някои исторически разкази в отчаянието си кралят трябвало да поиска войник да сложи край на живота му с кинжал.

Митридатизмът отвъд Митридат

Наследството на митридатизма се простира отвъд живота на неговия кръстник. Вдъхновени от предполагаемия имунитет на царя срещу отрови, мнозина в древния свят и дори извън него се опитвали да повторят методите му. Различни рецепти за митридатиум – еликсири, за които се смята, че дават устойчивост на отрови – станали много търсени. Тези смеси, често смесица от множество съставки, били предшествениците на съвременните антидоти.

ОЩЕ: Колбасната чума: как най-опасната отрова стана еликсир на младостта

Един от най-известните от тези антидоти бил териак. Първоначално разработен срещу отровни ухапвания, употребата му се разширила като общ антидот за отрови. Приготвянето му било сложна работа, включваща смесване на многобройни съставки, и често отнемал дни за приготвяне. Този мощен еликсир бил използван през Средновековието и бил смятан за панацея за различни заболявания.

Митридатизмът намерил своя път и в езиковите и културните сфери. Терминът митридат става синоним на противоотровите като цяло. Освен това концепцията положила основата за това, което съвременната медицина нарича „десенсибилизация“ или „имунотерапия“, при която малки дози алергени се въвеждат в тялото, за да се намали чувствителността или да се предизвика имунитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно