Молекулярни капани за сперматозоиди

1328
Молекулярни капани за сперматозоиди

Въз основа на пептидите, заобикалящи яйцеклетката, е създадено вещество, което обездвижва сперматозоидите в епруветка и в жив организъм и не им позволява да стигнат до целта.

Яйцеклетките на бозайниците са покрити с мембрана (zona pellucida), която се състои от разнообразни пептиди – две при мишките и четири при хората. Тяхната аминогрупа служи за сперматозоидите като знак "Напред към яйцеклетката".

Сперматозоидите отказват да плуват наляво

Международен екип учени са изяснили, че сперматозоидите са принудени постоянно да "протягат шия" надясно, за да балансират въртенето на...

Учените от Националния институт за диабет, заболявания на храносмилателната система и бъбреците на САЩ са се възползвали от един от тези пептиди – ZP2, за да "измамят" сперматозоидите, карайки ги да приемат пептидни "капани" за яйцеклетки и да се прикрепват към тях.

Пептидите zonae pellucidae на мишки, прикрепени към захарни молекули, били имплантирани в репродуктивната система на женски мишки. След това мишките се чифтосвали, но женските не дали потомство. Ефектът се съхранявал известно време, след което репродуктивната способност се възстановявала без видими последствия и усложнения.

Във втория експеримент участвали вече човешки сперматозоиди – заедно със ZP2 те били поставени в епруветка, където се намирала яйцеклетка на мишка, в която zonae pellucidae била заменена с човешка с помощта на генното инженерство. Нито един сперматозоид не се добрал до яйцеклетката – всички били спрени от пептидите ZP2.

Освен очевидния потенциал за използване на такива пептидни "капани" като средство за контрацепция, учените предсказват, че ZP2 ще помогне да се подбират най-активните сперматозоиди за използването им в лечението на безплодие.

Откриха притежателя на най-дългите сперматозоиди

Швейцарски учени откриха закономерност, която позволява частично да се обясни разнообразието от форми на мъжки полови клетки при бозайн...

Статията на учените е публикувана в изданието Science Translational Medicine.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно