Наистина ли изчезналият малайзийски полет МН370 е „телепортиран“ от НЛО? Проверка на фактите (ВИДЕО)

10282
Наистина ли изчезналият малайзийски полет МН370 е „телепортиран“ от НЛО? Проверка на фактите (ВИДЕО)
Снимка: Laurent ERRERA, Soerfm / CC BY-SA 2.0

Търсенето на отговори около изчезването на полет MH370 на Malaysia Airlines и съдбата на неговите пътници не е спряло, вдъхновявайки документална поредица на Netflix по-рано тази година.

Поредицата на Netflix се занимава с може би най-голямата мистерия на авиацията от XXI век досега: какво се е случило с полет MH370 на Malaysian Airlines. Boeing 777-200ER излита през март 2014 г. от Куала Лумпур за Пекин с 239 пътници и екипаж на борда. Малко след излитането самолетът изчезва от екраните на радарите и никога повече не е видян.

С неотдавнашния интерес към наблюденията на НЛО няколко потребители на социални медии започват да споделят необичайни кадри на нещо, което прилича на самолет, заобиколен от летящи кълба, приписвайки го на изчезналия малайзийски самолет.

Публикация в Reddit, публикувана на 7 август 2023 г. в r/UFOs, получила 6600 харесвания, включва нещо, което прилича на ултравиолетови кадри на самолет, заобиколен от три движещи се точки. Той е последван от друг клип, показващ същите явления.

Потребителят на Reddit u/Voelkero, качил видеоклипа, предполага, че „някой тук може да има информация кога е направено това и къде“.

Old footage of several UFO’s stealing an airliner out of the sky and teleporting away with it.
byu/Voelkero inUFOs

Редица коментари под видеото предполагат, че то може да е свързано с полет MH370 на Малайзийските авиолинии. Публикация в „X“ (бивш Twitter), публикувана на 8 август 2023 г., включва същите кадри първоначално гласи: „Видео с НЛО, качено през 2014 г., показва 3 НЛО, които вземат MH370 на Malaysian Airlines?“, но впоследствие надписът е заменен.

Въпреки някои спекулации, че кадрите са от изчезналия полет на Малайзийските авиолинии, видеото е развенчано преди няколко месеца. Проверката на фактите от екипа на The Observers на FRANCE 24 през март разследват филма, който се появява в TikTok и повтаря същите твърдения.

Те откриват, че оригиналният кадър е свързан с видео от май 2014 г., в което не се споменава MH370, а само „самолет и НЛО“. Говорейки с експерти по видеоанализ, екипът установява, че по-късните появи на видеото започват да го описват като симулация на това „как може да е изглеждало изчезването на полет MH370 на Малайзийските авиолинии“. Експерт твърди, че видеото "вероятно е графично творение".

ОЩЕ: Зловеща версия за изчезналия малайзийски МН370

Анализ на HoaxEye също отбелязва, че втората част от кадрите може да бъде проследена до военен сателит, NROL-33, който не е бил изстрелян преди изчезването на MH370. Той показва опознавателните знаци на самолета в долния ляв ъгъл на видеото, което може да се види частично в кадрите, публикувани в Reddit. Дори последващи опити за споделяне на видеото като доказателство за намеса на НЛО с MH370 са включвали същата информация.

И така, видеото, споделено в Reddit, не съдържа кадри от полет MH370 на Malaysia Airlines. То е публикувано онлайн през 2014 г. без споменаване на изчезналия самолет (въпреки че последващите постове на същото видео започват да твърдят точно това).

Кадрите във видеото включват филм, заснет от сателит, който е изстрелян едва след изчезването на MH370.

Какво казва науката?

Просто проверете ракообразните. Ето как геолозите от Университета на Южна Флорида казват, че можем да възстановим траекторията на отломки от сваления полет 370 на Malaysian Airlines, изчезнал през 2014 г. с 239 пътници на борда.

Когато отломка от MH370 била изхвърлено на брега на остров Реюнион през юли 2015 г., тя била покрита с раковината Lepas anatifera. Това накарало Грегъри Хърбърт, доцент в Школата по геонауки към USF, да се замисли.

„Отломките бяха покрити с раковини и веднага щом видях това, започнах да изпращам имейли до следователите, защото знаех, че геохимията на раковините им може да предостави улики за местоположението на катастрофата“, казва Хърбърт.

Той е публикувал изследване в AGU Advances, което показва, че вътрешните слоеве на ракообразните раковини съдържат химия, която се определя от температурата на водата при образуването на слоя.

Хърбърт също така ръководи международен изследователски екип, за да открие дрейфа на отломките от MH370.

Историята на полет MH370

Полет MH370 на Malaysian Airlines трябваше да бъде рутинен полет от Куала Лумпур, Малайзия, до Пекин, Китай. Самолетът, Boeing 777-200ER, превозва 227 пътници и 12 души екипаж, а полетът трябва да отнеме 5 часа и 34 минути. Маршрутът на пътуването отвежда самолета на север отвъд Малайзия, покрай бреговете на Виетнам, през Южнокитайско море и след това над Китай.

Докато самолетът продължава на север, MH370 трябва да се регистрира пред диспечерите от град Хо Ши Мин, Виетнам. Въпреки че самолетът се показва на виетнамските радари, той бързо изчезва. Транспондерът на самолета мистериозно спира да излъчва, а виетнамските и малайзийските военни радари показват, че лайнерът пътува на север, но след това завива на запад към Андаманско море и Индийския океан. Автопилотът е изключен, вероятно ръчно, за да направи завой на запад.

Самолетът никога повече не е видян; той се регистрира автоматично със сателитите Inmarsat над Индийския океан, но маршрутът е неопределим. До 2017 г. са открити 20 отломки от самолети в Индийския океан, на френската територия Реюнион и в Мозамбик, Мадагаскар, Мавриций, Южна Африка и Танзания. Проверка на серийния номер на флаперона, намерен от френските власти на Реюнион, потвърждава, че той принадлежи на MH370. ОЩЕ: Експерти потвърдиха, че намерената в Индийския океан останка е на МН 370.

Министерството на транспорта на Малайзия потвърждава, че поне една от другите части е част от MH370. Последната отломка е открита в Мадагаскар през декември 2022 г., макар че не е потвърдено, че е от изчезналия самолет.

Идентифицирането на останките, за които се знае, че са от самолета, доказва, че той е бил изгубен някъде в Индийския океан.

Конспиративни теории

Мистериозното изчезване на самолет с 239 души на борда, естествено, оставя много въпроси; за съжаление, много от тях се отклоняват в тъмната гора на конспиративните теории.

Една от теориите е, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е отвлякъл полета, за да проучи самолета и неговата технология. Теоретиците отбелязват, че Северна Корея е отвличала самолет преди и самолетът би имал достатъчно гориво, за да извърши пътуването. Докато Северна Корея има дълга история на отвличания, технологията в 777-200ER няма военна стойност. Северна Корея може да е работила върху турбинни двигатели за крилати ракети, но двигателите Rolls Royce Trent 800 са твърде големи, за да бъдат практични.

Друга теория е, че екипажът на самолета е отвлякъл или умишлено е летял със самолета до Диего Гарсия – британска територия в Индийския океан и основна военна база на САЩ. Въпреки че е технически възможна, на половинчатата теория напълно ѝ липсва мотив. Защо американските военни ще организират тайно отклонение на цивилен самолет без очевидна стойност?

Друга теория е, че самолетът е бил „киберотвлечен“ или контролиран от сигналите от мобилен телефон на борда на самолета. Дори ако това е теоретично възможно, такава терористична атака обикновено се извършва с цел привличане на внимание и никоя групировка дори не е поела отговорност за предполагаемото отвличане.

Най-вероятният развой на събитията

През последните девет години следователи, журналисти и интернет детективи съсредоточават вниманието си върху няколко фактора. Почти всички са отпаднали с изключение на едно: събитията в пилотската кабина.

Каквото и да се е случило с MH370, се е случило в пилотската кабина. Умишленото обръщане на самолета на запад, извън курса, е извършено от някой от контрола на самолета. Ако самолетът е бил отвлечен, контролът вероятно е бил иззет в пилотската кабина. Ако радикализиран или отегчен пилот реши да отклони самолета, това става чрез физическо манипулиране на контрола.

Някои теоретизират, че самолетът е претърпял някаква електрическа повреда, като същевременно е оставила пилотите неспособни да се обадят за помощ. Дори и това да е било така, е бил извършен необясним завой, който е поставил самолета на обречен път.

Така или иначе, когато се разглеждат факти, важно е да се мисли критично за всички теории и да се помни, че необикновените твърдения изискват необикновени доказателства.

По материали на Newsweek и Popular Mechanics.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно